Vremea colindelor, la Mărișel și pe tot cuprinsul Vetrei Străbune!

Florentin Archiudean

Primăria Mărișelu, Parohia ortodoxă și Asociațiile tinerilor creștini ortodocși din Protopopiatul Bistrița și din parohia Mărișelu au organizat duminica 6 decembrie, de Sf. Nicolae, ediția a V-a a Festivalului județean de colinde intitulat Colinde, colinde e vremea colindelor! Au participat 12 formații de colindători reprezentând școlile primare și gimnaziale din Mărișelu, Teaca, Archiud, Monor, Sântioana, Domnești si Șieu.
Festivalul a fost conceput ca o manifestare a bucuriei, ca un prinos de recunoștință, de speranță, de incredere și de mulțumire - toate aduse închinare Mântuitorului ca într-o liturghie arhierească povestitoare și prevestitoare - despre începuturile Lumii! Pornit din străbuna biserică din Măgurele cu o slujbă de mulțumire, la care au participat sute de credincioși și toți cei (fix!!!) 173 de colindători, continuat cu parada portului popular, Festivalul colindelor de la Mărișelu s-a desfășurat în sala căminului cultural. Organizarea, ca de obicei foarte exactă, a fost semnată de preoții Emanuel Vidican și Aurelian Poptean. Juriul a fost alcătuit din oameni de specialitate din Mărișelu (are balta pește!!!) dar din acest juriu au făcut parte și părintele Emanuel Vidican și Cornelia Ardelean.
A fost un festival al tinereții înainte de toate! Copiii de pe Valea Șieului dar și din Teaca sau Archiud au venit îmbrăcați în costumele străbune, cu o mândrie inegalabilă care se putea citi de departe pe chipurile lor îmbujorate de frigul pătrunzător! Colindele, majoritatea scoase din lada de zestre a satului românesc transilvan, încă viu și plin de speranțe, au răsunat emoționant și pătrunzător în sufletele tuturor dar în mod deosebit în amintirile multor spectatori aflați mai.. de demult pe lumea aceasta!
La un festival de o asemenea anvergură dacă sala vibrează de emoție, dacă artiștii sunt încântați de aplauzele calde și sincere, dacă toată lumea este respectată și…omenită cum se spune cu daruri din inimă, succesul este, evident, total!
Nu am știut că voi consemna acest moment in ziar și nu mi-am notat sponsorii. Însă vorba aceea, Bunul Dumnezeu îi Sus și vede! Cei care au dăruit din preaplinul lor pentru succesul Festivalului, vor fi mulțumiți, poate, citind aceste rânduri care le confirmă că mica lor jertfă, chiar dacă rămâne anonimă, nu a fost în zadar iar bobul de grâu oferit copiilor a căzut în locul mănos și va rodi azi, mâine și, mai ales, peste ani în ogorul sfânt al Credinței și al Patriei!
Au fost 12 formații de colindători. Le vom consemna ca un îndemn pentru la anul adresat copiilor dar mai ales educatorilor! Iată, grădinița Mărișelu, educatoare Aurica Dasciuc cu 12 îngerași colindători, grădinița Sântioana, educatoare Ștefania Timari cu 13 și grădinița Domnești, educatoare Georgeta Chisa cu 9 prunci coborâți de pe Columna Traiană! Apoi școala gimnazială ‘’Paul Tanco’’ din Monor, 12 copiii, în frunte cu profesorii Maria Crina Năsăudean și Ionela Ancuța Toma, școala gimnazială Mărișelu (clasa pregatitoare, I-IV), 23 de copiii cu educatorii Grigore Turșan și Nastasia Bogolin, școala primară Domnești(II,III,IV), 10 copii și invățătorul Ometiță Maxim, școala gimnazială Șieu, 22 de colindători cu profesoara Simona German, școala primară Sântioana,(clasele III-IV) 13 colindători și invățătoarea Lucica Csismodi, școala primară Sântioana, 17 colindatori(clasele pregatitoare, I și II) și invățătoarea Iulia Bălaș (o domnișoară fermecătoare care a prezentat festivalul cu șarm, plăcere și inteligență), școala gimnazială Mărișelu, clasele V-VIII, 26 de colindători cu profesoara Liliana Mureșan, școla primară Archiud, profesoara Lucia Pintican fiind prezentă cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene în număr de 12 și nu în ultimul rând liceul teoretic ‘’Constantin Romanu Vivu’’ din Teaca, cei 14 colindători fiind instruiți de profesoara Georgeta Petrovan!
Toata lumea a luat premiul I! Unii pentru autenticitate, alții pentru acuratețea interpretării, alții pentru bucuria de a colinda, pentru vechimea colindei, pentru textul dictat de astre… S-a mers pe principiul adevarat, corect, folositor și deci…Sfânt că toți colindătorii au fost niște Trimiși întru întâmpinarea Nașterii Domnului și ca urmare toți sunt egali ca valoare și la fel de…nemaipomeniți! Totuși, un Înger a coborât din cer și a pus mâna pe creștetul Luciei Pintican și al copilașilor din Archiud și ne-a șoptit tuturor, juriu si spectatori uimiți: Acestora li s-au deschis tăriile cerului, aceștia sunt aleșii Mei! Binecuvântarea este asupra tuturor dar aceștia sunt…Înainte Mergătorii! Ca urmare publicul și juriul a pus 14 coronițe de lauri pe frunțile copiilor din Archiud! A fost dăruit deci nu Marele Premiu, ci Premiul îngerilor coborâtori din jurul Pruncului care se va naște în Ieslea Betleemului!
De când Domnul s-o născut
Tăt pământul l-o făcut
Și cerul l-o ridicat
In trei stâlpuri de argint
Tăt frumos l-o-mpodobit
Tăt cu stele mărunțele
Pe de lături mai mărele…

La Mărișelu, Magii au coborât cu Vestea cea mare! Să colindăm și să ne bucurăm așadar!
O lacrimă din public…
Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5