Colind străbun la Mărişelu, adus în dar de Sfântul Nicolae

Andrei Iustin Poptean

Şi anul acesta la Mărişelu Sfântul Ierarh Nicolae a adus un dar de mare preţ: colindul sfânt izvorât cum nu se poate mai bine din glasuri cristaline de copii. Cu voia Bunului Dumnezeu şi oblăduirea Sfântului Nicolae, la iniţiativa părintelui paroh Aurelian Poptean, precum şi a domnişoarei învăţătoare Iulia Teodora Hordoan s-a desfăşurat a treia ediţie a festivalului de interpretare a colindului tradiţional denumit generic „Colinde, colinde e vremea colindelor”. Trebuie să menţionăm faptul că acest festival s-a născut din dorinţa de a păstra valorile tradiţionale precum şi de a nu lăsa uitării portul tradiţional românesc.
Aşa cum era şi firesc orice lucru să fie început cu ajutorul lui Dumnezeu, şi ediţia aceasta a început de dimineaţă în biserica din deal, de la Măgurele cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către părintele parohAurelian Poptean dimpreună cu părintele Dumitru Moldovan, fost paroh la această biserică. Punctul culminant al Liturghiei l-a reprezentat împărtăşirea celor mai mici colindători prezenţi la slujbă, însoţiţi de doamna educatoare Dasciuc Aurica. Nu putem să nu amintim apoi ceata de colindători de la Ardan, înveşmântaţi în strai autentic românesc, care însoţiţi de doamna profesoară Zbâncă Mihaiela, ne-au poposit în tinda sufletului vestindu-ne pentru prima dată în acest an în colind naşterea din Betleem.
Într-un final, biserica sa înţesat de credincioşi şi colindători încât nu aveai unde să arunci un ac. În acest areal duhovnicesc, au urmat cuvintele pline de miez duhovnicesc ale părintelui Dumitru Moldovan, ce pentru câteva clipe ni l-a făcut contemporan cunoi pe sfântul atât de mult aşteptat de către toţi.
Nu mai puţin lipsită de importanţă a fost apoi slujba de mulţumire, la care credincioşi, dascăli şi copii au asistat cu mare evlavie. Se putea citi pe chipul lor bucuria Raiului, fericirea desăvârşită precum şi doriţa de a aduce vestea cea mare a naşterii.
Şi când toate au fost gata, cu simţământul lucrului împlinit, toţi cei prezenţi în glas de colindă au plecat în procesiune spre Căminul Cultural din Mărişelu unde urma să se desfăşoare festivalul. Nu-i puţin lucru să vezi peste două sute de copii aducând slavă lui Dumnezeu cu glasul lor, căci dacă în prima ediţie au fost puţin peste o sută de copii proveniţi doar de la Şcoala Mărişelu cu structurile ei, Domneşti şi Sântioana, iar la a doua ediţei au participat şi de la Şcoala Şieu fiind un efectiv de o sută cincizeci de copii, iată anul acesta a crescut efectivul la două sute de copii, având marea bucurie de a se adăuga aici şi Şcoala Gimnazială Paul Tanco din Monor.
O altă bucurie a fost aceea că pe lângă cadrele didactice prezente s-au implicat aici şi profesorii de religie de la Mărişelu, Dascălu Daniel şi de la Monor Toma Ioan Ovidiu. De asemenea şi implicarea autorităţilor locale de la Primăria Mărişelu, în persoana d-lui Primar Toma Someşan şi a d-lui vice primar Iuliu Ognean, care au asigurat şi finanţarea premiilor a fost de bun augur.
Ca orice festival ce se respectă, şi acesta a avu un juriu cât se poate de riguros şi atent, format din d-l vice – primar Iuliu Ognean în calitate de preşedinte, părintele Aurelian Poptean, precum şi părinţii Lucian Blaga de la Domneşti, Teodor Vântu de la Sântioana şi Dumitru Moldovan, preot pensionar. Numărul juriului a fost întregit apoi ded-na Verginica Pop directurul Căminelor Culturale din comună, prof. George Ignat, director al Şcolii Mărişelu, precum şi de d-l prof. Ioan Tuns, cel care a cârmuit destinele şcolii dar a modelat caracterele elevilor peste patruzeci de ani în această şcoală.
Toţi copiii au fost minunaţi, aşa încât cu greu au putut fi departajaţi. Cu toate acestea însă într-un final s-a făcut o selecţie, fiind acordate premii pentru fiecare ciclu de învăţare : preşcolar, înv. primar şi gimnazial. Desigur n-au putut fi răsplătiţi toţi cu premii, însă au primit toţi diplome de participare. Astfel pentru secţiunea preşcolari s-au prezentat trei grupe, toate trei primind câte un premiu special după cum urmeaza : grădiniţa Sântioana, coordonaţi de d-na educatoare Ştefania Timari, grădiniţa Mărişelu, coordonaţi de d-na educatoare Dasciuc Aurica, precum şi grădiniţa Domneşti, coordonaţi de d-nele educatoare Doina Cherecheş şi Anca Georgeta Chisa.
Învăţământul primar a fost reprezentat de cinci cete de colindători, obţinând următoarele rezultate : premiul III a fost obţinut de grupa coordonată de domnişoara înv. Iulia Hordoan de la Mărişelu, premiul II a fost adjudecat de clasa doamnei înv. Csizmadia Lucica Mihaela de la Sântioana, iar premiul III a revenit elevilor coordonaţi de Feier Camelia, Bâşcovan Anişca şi Eugenia Mihai de la Domneşti. Tot la fel de buni au fost şi copiii de la Sântioana coordonaţi de d-na înv. Dana Zegrean, precum şi copiii de la Mărişelu coordonaţi de înv. Turşan Grigore, care au primit diplome de participare.
Ciclul gimnazial a fost reprezentat cum nu se poate mai bine de către colindători din Ardan, Mărişelu, Monor, Sântioana şi Şieu. Astfel premiul III a fost adjudecat de ceata de colindători de la Mărişelu, coordonaţi de domnişoara prof. Liliana Mureşan în colaborare cu d-l prof. Constantin Mihai, premiul II a revenit colindătorilor de la Monor, îndrumaţi de prof. Năsăudean Crina şi Ioan Ovidiu Toma, iar locul I i-a revenit formaţiei din Sântioana, avându-i coordonatori pe prof. Dascălu Daniel, Neţan Ana, Nuţiu Emilian. De asemea remarcând vocile curate, portul popular autentic precum şi linia dogmatică, juriul a hotărât să se acorde şi marele premiu, acesta fiind sponsorizat de cele trei parohii ale comunei, Mărişelui, Domneşti şi Bârla. În acest sens cei care au smuls aplauze îndelungate au fost colindătorii de la Şieu, coordonaţi de d-na prof. Ţifrea Margareta. Le adresăm şi noi sincere felicitări celor de la Şcoala Şieu, cât şi d-lui director Aurel Horga, care îi susţine în demersul lor.
Desigur şi aici au fost două grupe de colindători care deşi au colindat frumos nu au ajuns pe podium, grupa de la Ardan, îndrumaţi de prof. Mihaela Zbâncă, precum şi grupa de la Mărişelu, coordonaţi de prof, Bota Maftei şi Echim Simion.
Trebuie remarcat faptul că această ediţie a ieşit în evidenţă şi printr-o prezentare de excepţie realizată de domnişoara înv. Iulia Teodora Hordoan. Deşi în primul an de învăţământ, prin bun simţ, simţ intelectual bine dezvoltat şi dăruire a reuşit să devină repede un dascăl ce promite în viitor. Cu astfel de tineri, ce-l au ca model de viaţă pe Hristos îar ca model de slujire la altarul dăscăliei pe eternul Domn Trandafir, învăţământul românesc va rămâne un etalon de urmat.
În cele din urmănu putem încheia fără să aducem mulţumiri domnului prof. Dorel Nicoară, fiindcă an de an răspunde prezent tuturor solicitărilor noastre legate de organizarea evenimentelor.
Cu sentimentul datoriei împlinite nu ne rămâne decât să mulţumim tuturor celor implicaţi, dascăli, copii şi părinţi, şi să ne rugăm Sfântului Ierarh Nicolae, ca în anul care vine să ne aducă în dar o altă ediţie mult mai bogată şi mai frumoasă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5