Noua clădire a Bibliotecii Judeţene, gata de inaugurare. Un nou bust va înfrumuseţa biblioteca

Lucrările la noul corp de clădire al Bibliotecii Judeţene sunt spre final. Investiţia, care se ridică la peste 700 mii lei, după cum declara preşedintele CJ, Radu Moldovan, va găzdui mai multe săli multifuncţionale şi un depozit de carte. Clădirea are o suprafaţă de 532 mp şi va avea şi o sală modernă de lectură, precum şi una de conferinţe. De asemenea, la iniţiativa managerului Ioan Pintea, va fi deschis şi un spaţiu expoziţional în mansarda clădirii, denumit generic „Pod 2016”. Clădirea va fi inaugurată în perioada următoare, deja făcându-se achiziţii pentru mobilier.
În proiectele pe anul 2016 se numără şi achiziţionarea unui bust de interior care îl reprezintă pe poetul George Coşbuc, lucrarea marelui sculptor Ion Vlasiu, care a aparţinut ilustrului pictor Alexandru Ciucurencu. Deja se fac demersuri pentru intrarea acestei lucrări, care va înfrumuseţa biblioteca, în patrimoniul judeţului.

Comentarii

11/12/15 10:59
Vizitator

Clădirea în care funcţionează acum Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a aparţinut Băncii Naţionale a României. Inca de pe vremea cand la conducerea CJ, se afla Gheorghe Marinescu (PSD), acesta dorea să facă în această clădire construită la 1890, un muzeu de artă religioasă. “Am primit această clădire de la BNR datorită intervenţiei ÎPS Bartolomeu Anania care a susţinut ideea înfiinţării acestui muzeu. Spaţiile sunt generoase şi tocmai de aceea vom propune şi altor culte să expună obiecte din colecţiile lor”, a declarat, la vremea aceea, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu.
Următorul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a reabilitat clădirea, care a fost pregatita astfel pentru a putea sa gazduiasca acest muzeu si nu pentru bibliotecă. Actualul şef al CJ a decis însă să mute acolo biblioteca judeteana cu toate ca se stia ca spatiul este insuficient si nu mai corespunde cerinţelor actuale. Iata ca acum s-a ajuns la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in curtea bibliotecii, fara a realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Macar putea fi realizata o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire, asa cum exista la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Iata insa ca dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta religioasa care putea fi unic in zona, dar si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5