Sărbătoare de suflet, la Centenar, a militarilor bistriţeni. La mulţi ani, Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare, fiind continuatoarea tradiţiilor militare ale Regimentului 81 Infanterie Dej, înfiinţat în 1919, şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, înfiinţat în 1968. Militarii brigăzii au luat parte la misiunile din Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. În prezent, Batalionul 81 Infanterie este în proces de redislocare din Teatrul de Operaţii Afganistan. După ce săptămâna trecută au avut loc un simpozion pe această temă şi un concert aniversar, manifestările au debutat luni cu dezvelirea plăcii dedicate aniversării brigăzii, la sediul comandamentului marii unităţi.
La orele amiezii, în Piaţa Petru Rareş, ceremonialul a debutat cu acordarea onorului militar şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu Uifăleanu, şi comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, general de brigadă Mircea Gologan. După intonarea Imnului naţional, Mitropolitul Andrei, alături de un sobor de preoţi, a oficiat un Te Deum. În cuvântul său, ÎPS Andrei Andreicuţ a subliniat legătura dintre Armată şi Biserică. „Cu această ocazie, noi îl rugăm pe Dumnezeu ca pe cei ce sunt sub drapel în această unitate să-i păzească sănătoşi, să-i ajute în tot ceea ce fac, şi pe tărâm spiritual, material, ostăşesc”, a spus Mitropolitul Andrei. Acesta a acordat comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, general de brigadă Mircea Gologan, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit în Anul Centenar; Ordinul „Sfântului Pahomie de la Gledin” pentru colonel Ioan-Marian Cristurean şi pentru lt.col. Ilie Sas.
General de brigadă dr. Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, a dat citire Decretului ministrului Apărării Naţionale privind sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea brigăzii, subliniind faptul că aici au scris istorie generaţii de militari care au participat atât la campaniile militare din cele două Războaie Mondiale, cât şi la evenimentele hotărâtoare din istoria României. „Această zi aniversară constituie un îndemn de mândrie şi satisfacţie pentru realizările obţinute şi un imbold pentru atingerea unor parametri superiori de performanţă în procesul de instruire. (...) Trebuie să fiţi mândri că aveţi înaintaşi glorioşi pe care acum, la moment aniversar, îi omagiem cu respect, păstrându-i veşnic în memorie. În virtutea acestor tradiţii, vă cer să slujiţi în continuare poporul, ţara şi instituţia militară, cu acelaşi devotament şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra oriunde şi oricând patria, cu hotărârea de a învinge”, a citit general de brigadă Ovidiu Pop, din Decretul semnat de ministrul Gabriel Leş.
A urmat ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă. Prin Decretul preşedintelui României nr. 107/ 1 februarie 2019, cu prilejul aniversării a 100 ani de la înfiinţare, în semn de deosebită apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea imaginii Armatei României, Drapelului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
În semn de apreciere pentru contribuţia importantă adusă la sporirea vizibilităţii şi prestigiului Armatei României în cadrul misiunii NATO în Afdganistan, precum şi pentru aprofundarea relaţiilor de colaborare cu partenerii de operaţii, prin Decretul 935 din 21 noiembrie 2018 al preşedintelui României, col. Marian Cristurean i-a fost conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler.
În semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate, şeful Statului Major al Apărării a conferit Emblema de Onoare a Logisticii pentru lt. col. Lucian Pupeză şi maior Florin Mazere; Emblema de Onoare a Comunicaţiilor pentru maior Valentin Tudor, şi Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a II-a pentru lt. col. Remus Filimon, lt. col. Marcel Carţiş şi plutonier adjutant principal Anton Koller şi plutonier adjutant principal Ştefan Ţăpoi. La Bistriţa a fost prezent general de brigadă Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării.
În semn de apreciere pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre pentru lt. col. Adrian Burlacu, lt. col. Ilie Sas, căp. Mihai Popa –Iovănuţ, maistru militar clasa I Claudiu Mureşan, maistru militar clasa a II-a Marian Palfi, plutonier adjutant principal Grigore Suci şi plutonier adjutant Viorel Purcel. Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a III-a a fost acordată lt. col. Francisc Bara, lt. col. Silviu Borşa, maior Mihai Drâmbărean, maior Marcel Pop, plutonier adjutant principal Emilian Dobrea, plutonier adjutant principal Victor Izotov şi plutonier adjutant Emanuel Rusu.
***
Defilarea a fost condusă de către comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, general de brigadă Mircea Gologan. Drapelul de luptă este decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler, cu Însemn de Război, primit astăzi, Ordinul Naţional „Pentru Merit” În Grad de Cavaler cu Însemn de Război; Emblema de Onoare a Armatei Române; Emblema de Onoare a Statului Major General şi Emblema de Onoare al Statului Major al Forţelor Terestre.
Au defilat, în ordine Regiment 81 Infanterie Dej, format din studenţi şi cadre ale Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, conduşi de maiorul Claudiu Vesa. Al doilea detaşament reprezintă Regimentul 223 Mecanizat „Bobâlna”, cu Drapelul de Luptă original, înmânat la 15 decembrie 1968, condus de sublocotenent Alexandru Bot. Al treilea detaşament a fost condus de sublocotenent Marius Verezeşan şi a purtat Primul Drapel de Luptă al Brigăzii, care a însoţit comandamentul în misiunea din Afganistan din 2010. De asemenea, a defilat Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, echipat în noua ţinută combat, comandat de şeful de stat major al Brigăzii, colonel Nicolae Moncanu. Detaşamentul reprezentând subunităţile de brigadă, comandat de maiorul Daniel Minuţ, a defilat cu drapelele de identificare ale subunităţilor. Al şaselea detaşamanent a reprezentat Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad, comandat de lt. col. Mihai Ioniţă. Detaşamentul Batalionului 811 Infanterie Dej a fost condus de lt. col. Adrian Burlacu, în timp ce Batalionul 812 Infanterie Bistriţa a fost comandat de maiorul Sorin Semeniuc (majoritatea militarilor sunt în Afganistan, iar ceremonia de repartiere va avea loc pe 1 martie). Al nouălea detaşament a fost cel al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” din Turda, comandat de lt. col. Remus Filimon, urmaţi de Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş” din Prundu Bârgăului, comandat de lt. col. Ştefan Bara. Detaşamentul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, comandat de lt. col. Nici Cojocariu, şeful de stat major al unităţii, este înzestrat cu sistemul antiaerian „Gepard”, unul din cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană. Al doisprezecelea detaşament care a prezentat onorul reprezintă Batalionul 405 Sprijin Logistic Năsăud, comandat de lt. col. Lucian Pupeză.
Defilarea a continuat cu cele mai importante categorii de tehnică de luptă şi echipamente din înzestrarea Brigăzii, comandantul detaşamentului fiind maiorul Leonard Vergu. Prin faţa asistenţei a trecut transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru, dotat cu Sistemul Antitanc Portativ – Spike, recent intrat în dotarea batalioanelor de infanterie şi artilerie. Sistemul este destinat pentru distrugerea tancurilor inamice la distanţe mari, ziua/noaptea, putând lovi blindatele la o distanţă cuprinsă între 200 şi 4000 m, dublu faţă de bătaia sistemelor de producţie sovietică avute în dotare anterior.
Transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru, cu tracţiune integrală 8 x 8, cu o mare capacitate de trecere, este principala platformă de luptă din înzestrarea batalioanelor de infanterie ale brigăzii. Alte trei transportoare amfibii blindate au defilat având montat sistemul MINI UAV RAVEN, avion de cercetare fără pilot utilizat pentru sprijinul cu informaţii, dotat cu sistem de navigaţie pe bază de GPS, camere de luat vederi în spectrul vizibil, dar şi în spectrul infraroşu, sistemul are o rază de acţiune de 10 km, poate fi operat între 60 şi 90 minute şi poate atinge o viteză maximă de 96 km/oră. Au defilat transportoare blindate pe care se află montat Completul ARGUS FORWARD OBSERVER 1, aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte, pe bază de radiaţii termice. Parada a inclus şi autospeciala pentru asigurarea legăturilor satelitare din cadrul sistemului integrat de comunicaţii şi informatică tip batalion; autospeciala de intervenţie EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL, din dotarea Grupului 3 EOD; obuzierul de calbru 152 mm din dotarea Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareş”. Cu o greutate de 5540 kg, obuzierul se deplasează cu viteză de maxim 60 km/oră, este deservit de 10 militari şi are un regim de foc de patru lovituri în primul minut.
General de brigadă Mircea Gologan: Nimic nu ar fi fost posibil fără devotamentul, dăruirea şi sacrificiul militarilor Brigăzii
General de brigadă Mircea Gologan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, a punctat faptul că aniversarea Centenarului la doar două luni de la marcarea Centenarului României Mari subliniază relaţia de interdependenţă dintre realizările politice de cea mai mare însemnătate pentru ţară şi puterea militară. „Odată înfăptuită, Marea Unire trebuia apărată. Cea mai bună decizie a Consiliului diligent luată a doua zi de când a fost ales a fost cea de transformare a Gărzilor Naţionale Româneşti, formate de românii transilvăneni, în unităţi militare româneşti. Încă de la înfiinţarea sa, o brigadă de elită a forţelor terestre, rolul brigăzii în procesul de transformare a Armatei Român iei şi a aderării la NATO este de necontestat. Militarii Brigăzii 81 Mecanizată au participat cu deplin succes la toate misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, în Angola, Balcanii de vest, Kuweit, Irak şi Afganistan, dovedind că-şi merită renumele de adevăraţi profesionişti”, a spus comandantul brigăzii.
În mesajul său, General de brigadă Mircea Gologan, a menţionat că Brigada 81 Mecanizată poartă cu mândrie numele unuia dintre ofiţerii care au făcut parte dintre primele unităţi militare înfiinţate în Transilvania, viitorul general Grigore Bălan, care a rămas fidel jurământului său şi nu a ezitat să-şi dea viaţa, în septembrie 1944, pentru eliberarea Ardealului. De asemenea, comandantul Brigăzii a subliniat faptul că mulţi dintre cei care au activat la Bistriţa au ajuns în zona „elitei-elitelor”, şi anume doi şefi de Stat Major ai Forţelor Terestre, cinci comandanţi de divizie sau corpuri de armată, patru şefi de direcţie în Statul Major General etc. „Nimic din cele de mai sus nu ar fi fost posibile fără devotamentul, energia, dăruirea şi sacrificiul militarilor Brigăzii, de ieri şi de azi, pe care consider că este de datoria noastră să-i omagiem astăzi. (...) În calitate de comandant al Brigăzii, la Centenarul acesteia, nu pot spune decât: la trecutu-ţi mare, mare viitor”, a precizat general de brigadă Mircea Gologan.
Acesta a oferit autorităţilor publice, Mitropolitului Andrei, dar şi altor invitaţi un drapel de identificare al Brigăzii 81 Mecanizată, personalizat pentru sărbătorirea Centenarului.
***
La ceremonial au fost prezenţi, alături de zeci de bistriţeni, cadre în rezervă sau retragere, familii ale militarilor, preşedintele CJ – Emil Radu Moldovan, vicepreşedinţii Vasile Puica şi Ioan Ţintean, viceprimarul Bistriţei – Cristian Niculae, subprefectul Ciprian Ceclan, şefii instituţiilor militarizate din subordinea MAI, şeful Arhivelor Bistriţene – Cornelia Vlaşin, managerul Spitalului Judeţean – Gabriel Lazany, primarul comunei Prundu Bârgăului – Doru Crişan.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/348351845761632/?__xts__%5B0%5D=68.ARDs5QSVOByJ7sDe4JZyGzSvXDJldEI73d05w0LziDwwu6uARL17bo6n-oqQGRYxHVWilmnV6W26Q-QE7FZEIv2MqkKqj70qrQNfiTHZ-VwvWjGyIQ8DCZKq4ejfRKB6rPcHZ6fez7JT5-etANVbD9mLBNVP44B-9ezPJIfggxHBjamDTq7CJJQtcT0QEsJnWNU7jla4BagvCc_KhriRl2BrxOj1mAUTZEWogCIg_dCX7xsnZxAae4ZF-LaUX9U-H1UVkl5e8cBrTcg1IOAkjB04BHEUa0YV9geNucATX2qjHkxwSJZi4hy11PCpf2vAuTNx3BJBlDCQb86Iw9HDchvOqws78Nn0gNozBA&__tn__=-R
Citiţi şi:
- De 105 ani, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” apără Cetatea! Ceremonial festiv pe bulevardul ce poartă numele generalului erou
- Cinste, onoare şi recunoştinţă militarilor din Brigada 81 Mecanizată Bistriţa
- Col. Mircea Gologan, noul comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Col. Iulian Berdilă, şef de direcţie în Statul Major General
- Distincţii conferite militarilor de la Brigada 81 Mecanizată de șeful Statului Major al Forțelor Terestre
- Ceremonie de sosire a echipei OMLT din Afganistan
Comentarii
Felicitari Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, cu prilejul aniversarii centenarului. Insa locul de desfasurare a ceremoniilor a fost foarte prost ales. In primul rand este vorba de blocarea circulatiei pe mai multe strazi din zona centrala a orasului, care putea fi evitata daca manifestarile erau programate pe pietonalul Liviu Rebreanu. In al doilea rand, chiar Piata Petru Rares arata execrabil , cu statuia domnitorului moldovean in centru , cu spatele la "oficialitati" si cu monstruozitatea cromatica numita "floare de crin" trantita in fantana arteziana din fata prefecturii. Culmea este ca au mutat in cimitir tocmai troita revolutiei singura care era cel mai discret amplasata in Piata Petru Rares.
Adaugă comentariu nou