Biruri mai grele în 2010

Noul an aduce taxe şi impozite mai mari

Ne aşteaptă taxe mai mari. Şi asta după ce şi Consiliul Judeţean a aprobat hotărârea de modificare a tarifelor. Creşterile vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie 2010, iar procentul de ascendenţă ne va scoate din buzunar aproximativ 20 la suta în plus pentru serviciile practicate de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate acestuia. Astfel, eliberarea unui certificat de urbanism va fi mai scumpă, la fel şi vizitarea unui muzeu sau a unei expoziţii.

Prin Hotărârea Guvernului Boc nr. 956/2009 au fost stabilite nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.

Fiecare autoritate publică locală trebuie, în baza acestui act normativ oficial să majoreze taxele în limitele impuse, adică cu 20 de procente. La ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, aleşii au fost puşi în faţa unui lucru împlinit.

Cutia Pandorei a fost redeschisă când s-au supus la vot proiectele de hotărâre care vizau majorarea taxelor şi impozitelor locale pe anul fiscal 2010, iar de data aceasta, consilierii PNL au avut de obiectat. În schimb, social-democraţii au anunţat că vor vota aceste proiecte de hotărâre, iar consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a criticat ieşirile „populiste” ale liberalilor.

,,Nu aş vrea să stric asemenea moment de coeziune liberalo-liberală sau liberalo - PDL, dar haideţi, domnilor, să ne aducem aminte că suntem la Consiliu Judeţean, şi că am trecut peste un an foarte greu. Nu vreau să vă aduc aminte, nici cu răutate, nici cu ironie, că data trecută vă înţelegeaţi extrem de bine. Discutăm despre taxe şi impozite în momentul acesta, la nivel de parodie, şi nu e cazul (…) taxele şi impozitele sunt indexate cu nivelul inflaţiei şi cu ce se practică de ani de zile, colegii mei liberali ar trebui să ştie acest lucru, domnii de la PDL ştiu acest lucru, şi cred că discuţiile de acest gen nu îşi au locul. Vreau să vă anunţ că PSD va vota aceste proiecte de hotărâre”, a spus Daniel Suciu.

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, a lăudat atitudinea „elegantă” a tânărului consiliersocial-democrat..

Proiectele de hotărâre privind majorarea unor impozite şi taxe locale au fost aprobate cu 28 de voturi ,,pentru", două abţineri (Gheorghe Pop-PSD şi Ioan Deneş- PNL) şi un vot împotrivă (Dorin Popescu-PNL).

Taxele de urbanism, mai mari cu 20 de procente

În baza actului emis de guvern, Direcţia Economică a propus pentru anul 2010 o majorare de 20% a taxelor pentru emiterea certificatelor, autorizaţiilor şi avizelor în domeniul construcţiilor şi a taxei pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri deţinute de Consiliul Judeţean.

De exemplu, taxa pentru un certificat de urbanism pentru o construcţie de până la 150 metri pătraţi va creşte cu un leu, ajungând la suma de 5 lei, odată cu anul viitor, iar pentru suprafeţe cuprinse între 151-1000 metri pătraţi, variază între 6- 12 lei. Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează să fie folosită ca locuinţă sau anexă va fi de 0,5 procente din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii va fi de 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri va fi de 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială a unei construcţii a fost stabilită la 0,1 procente din valoarea impozabilă a construcţiei, stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri.

Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism va avea de anul viitor, valoarea de 13 lei. Taxa pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, deţinute de consiliile locale, se stabileşte la 28 lei/mp.

Accesul la cultura, mai scump din 2010

Şi la acest capitol, Guvernul Boc a decis ca din 2010 să opereze majorări. Singura veste bună este că taxa de intrare la muzeele şi casele memoriale din judeţ a rămas 1 leu/ bilet pentru copii, elevi, studenţi, militari în termen şi pensionari. În schimb, adulţii vor scoate din buzunar 4 lei, spre deosebire de anul trecut, când preţul unui bilet pentru adulţi era 2 lei.

Începând din 2010, cei care vor dori să facă fotografii în incinta muzeelor vor plăti o taxă de 50 de lei, iar pentru filmare, o taxă în valoare de 100 lei.

Taxele încasate se vor constitui venituri, în cotă parte la bugetul local al comunelor şi la bugetul judeţului.

Comentarii

30/12/09 11:44
costan

Mi se pare normal si firesc lucrul acesta,ca altfel de unde bani pentru premiera salariatilor de la aceste innstitutii,respectiv,CJ si primarie.Mai am in vedere recuperarea intr-un anumit fel,a sumelor uriase cheltuite in campania electorala.Doar n-au cheltuit "sponsorii" aceste sume, fara a avevea certitudinea recuperarii lor "chestii socoteli"vorba unui clasic in viata.Asa ca singura solutie este inrobirea contribuabililor cu dari de tot felul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5