Nu rata! Expoziţie inedită de trenuleţe funcţionale, la Complexul Muzeal!

La Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud din a fost vernisată expoziția „Căi ferate bistrițene”, organizată în parteneriat cu DAR Association, Cenefar Instruire Feroviară și Muzeul CFR. Organizatorii propun publicului bistrițean o expoziție de fotografie și machete cu trenulețe funcționale.
Căile ferate bistrițene au o istorie de peste 130 de ani. Dezvoltarea accelerată a construcției de căi ferate în Imperiul Austro-Ungar a dus la realizarea liniei Dej - Bistriţa (1884-1886) prelungită în 1898 până la Bistriţa Bârgăului.  Linia ferată Beclean – Ilva Mică a fost deschisă în anul 1907 și apoi a fost prelungită în 1909 până la Rodna.

Una din cele mai spectaculoase construcţii feroviare, Prundu Bârgăului-Vatra Dornei, a fost realizată în anii 1915-1916. Mai apoi, conexiunea Transilvaniei cu Bucovina a fost posibilă grație proiectului iniţiat în anii primului război mondial și realizat apoi de către autoritățile românești între 1936 – 1938, prin construirea liniei Ilva Mică - Vatra Dornei.

Un uriaș efort tehnic şi uman de amploare l-au presupus realizarea liniilor ferate Sărăţel - Deda în anii 1941-1942 şi Salva - Vişeu în 1948.
Detalii despre această frumoasă istorie a căilor ferate bistrițene veți regăsi și în expoziție, cu ajutorul fotografiilor de gen prezentate publicului. Organizatorii îi așteaptă pe participanți cu o serie de surprize oferite gratuit.
Publicul interesat poate observa trenuleţe funcţionale de călători sau marfă, pornind de la locomotiva cu aburi până la Săgeata Albastră, care circulă pe trasee frumos amenajate, prin gări, tuneluri, realizate cu multă precizie şi migală.

Expoziția ”Căi ferate bistrițene” poate fi vizitată în până în 31 martie, ora 16.00. Pentru a evita aglomerația și pentru buna desfășurare a evenimentului, accesul elevilor însoțiți de dascăli se face pe bază de programare la numărul de telefon 0740/015.997 - muzeograf Alina Lehaci.
Prețul unui bilet este de 10 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5