Numărul bistriţenilor afectaţi de infecţii respiratorii, în creştere

Peste 2.200 de bistriţeni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii şi pneumonii, în ultima săptămână, potrivit compartimentului de statistică al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud.

Cazurile de îmbolnăvire au fost raportate la DSP, în perioada 15 - 21 noiembrie, de către medicii de familie din judeţ şi medicii specialişti din cadrul secţiilor Pediatrie şi Contagioase.

Astfel, au fost semnalate 2.133 cazuri de viroze respiratorii şi 186 de pneumonii. Din totalul acestora, 43 au necesitat internare din cauza stării agravate.

Mai exact, 24 de persoane au fost spitalizate cu infecţii ale căilor respiratorii şi alte 19 cu pneumonii. Medicii epidemiologi spun că afecţiunile respiratorii sunt în creştere, însă în prezent nu există niciun caz de gripă.

Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon a debutat, la începutul lunii noiembrie, şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Campania vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

În prima tranşă au fost repartizate judeţului nostru 21.000 de doze de vaccin din cele 24.000 solicitate de Direcţia de Sănătate Publică. Epidemiologi spun că, dozele primite le sunt suficiente, dacă e să ţinem cont că, anul trecut, au ales să-şi facă vaccinul 19.000 de bistriţeni.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singura modalitate eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor.

În anii anteriori, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost trimise de la nivel naţional în jur de 24.000 de doze pentru vaccinarea antigripală. În 2009, pe lângă acestea au mai fost trimise circa 25.000 de doze de vaccin AH1N1, în valoare de peste doua miliarde de lei vechi.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare antigripală, ca în fiecare an, aceasta se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5