Nunta din Ţara Năsăudului, Teodora și Lenuța Purja, Cristian Pomohaci, Grigore Sâmboan, la Gala folclorului, în faţa a mii de Tineri Creștini Ortodocși din Europa

Interpreți de muzică populară, rapsozi și ansambluri folclorice vor prezenta în fața a peste cinci mii de tineri, tradițiile poporului român. Totul, într-un spectacol folcloric organizat duminică, 6 septembrie 2015, în cadrul Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa, ce va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 4-7 septembrie. Spectacolul se va desfășura pe o scenă special amenajată în Parcul Central din Cluj-Napoca, lângă Centrul de Cultură Urbană și va debuta la ora 15:00.
Pe scenă vor urca: Dumitru Fărcaș, Cristian Pomohaci, Vasile Soporan din Frata, județul Cluj, unul dintre puţinii români incluși în patrimoniul UNESCO, organizație care i-a oferit titlul de „Tezaur Uman Viu”, familia de rapsozi Teodora și Lenuța Purja din Agrieș, județul Bistrița-Năsăud, păstrătoare a horii cu noduri, Gavril și Mihai Vârva, Ansamblul folcloric studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai, Grupul tradițional „Mărișana” din Mărișel, județul Cluj, Formația de jocuri tradiționale din Frata, Ansamblul de jocuri țigănești „Igranka” și Ansamblul de joc tradițional maghiar de tineret „Ördögtégrye”. De asemenea, va avea loc un moment tradițional de nuntă din zona Năsăudului, prezentat de tânăra interpretă Elisabeta Guzu. Acompaniamentul soliștilor va fi asigurat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijată de Ovidiu Barteș.
Spectacolul va fi prezentat în două limbi (română și engleză) de Grigore Sâmboan și Alexandra Andereș, redactori la Radio Renașterea.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Clujului și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și Consiliul Județean Cluj.
„Celor peste cinci mii de tineri din țară și străinătate prezenți la Cluj-Napoca le vom prezenta tradițiile autentice ale poporului român, în special pe cele din zona Transilvaniei. Am invitat oameni de referință, modele demne de urmat. Îl amintim pe maestrul Dumitru Fărcaș și pe rapsodul Vasile Soporan, care la cei 80 de ani pe care domnia sa îi are încă mai joacă și cântă așa ca în tinereţe. De asemenea Teodora Purja este cea mai vestită horitoare de pe Valea Ţibleşului, iar cântecul cu noduri l-a moştenit și fiica ei, Lenuţa Purja, care a câștigat peste o sută de premii la concursurile de interpretare a cântecului popular. Și ansamblurile tradiționale vor veni cu jocuri și costume autentice și ne vor face să simțim atmosfera satului transilvănean de odinioară. Prezența ansamblurilor comunităților etnice în cadrul spectacolului demonstrează încă o dată multiculturalismul și diversitatea specifică Transilvaniei și în special a județului Cluj”, a declarat Marinela Zegrean Istici, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Cei prezenți la spectacolul de folclor vor putea vedea și o expoziție de fotografie ce prezintă 30 de imagini cu biserici de lemn, monumente istorice din Transilvania, expoziție pregătită de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Fotografiile vor fi expuse duminică, în fața Centrului de Cultură Urbană, Casino, din Parcul Mare.
Pe perioada desfășurării Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși la Cluj-Napoca, participanții vor avea posibilitatea de se familiariza cu lumea satului românesc și prin intermediul obiectelor populare autentice din zona Clujului. De asemenea vor putea cunoaște meșteșugurile tradiționale, așa cum se practică ele de sute de ani.
Asociația Meșterilor Populari, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și Arhiepiscopia Clujului și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca organizează în perioada 5-7 septembrie un târg în Piața Unirii. Aici, tinerii vor putea admira și cumpăra obiecte unice, create de artiștii populari: vase de lut, costume si textile populare, instrumente muzicale, icoane pe lemn și pe sticlă.
Totodată, meșterii populari îmbrăcați în straie tradiționale, le vor arăta doritorilor cum se face o oală din lut la roată, cum se ţese un covor la război, cum se pictează icoanele și multe alte meșteșuguri.
Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Cluj-Napoca face parte din seria evenimentelor dedicate Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Intrarea la evenimente este LIBERĂ și sunt așteptați toți iubitorii artei tradiționale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5