La noi

O epidemie de un secol și jumătate: „caragialita”

”Directoru prefecturi locale Raul Grigorașcu insultat grav dumnezeu mami și palme cafine central. Amenințat moarte. Viața onorul nesigure. Vă rog anchetaț urgent faptu. Costăchel Gudurău avocat, aleg.coleg. I, fost deputat.”
Eh! Ce se întâmpla acum 150 de ani într-o schiță a lui I. L. Caragiale, se întâmplă și acum, în anul de greață 2017.
Doar că e nevoie să schimbăm numele cu cele proaspete: Mirel Palada și Mihai Goțiu. Într-un post de televiziune (e drept, din ce în ce mai dezagreabil), doi parlamentari și politruci de vază, pun la cale, în văzul telespectatorilor (scenă reluată cu satisfacție cinică de alte televiziuni) înjurături, pumni, picioare, buză ruptă, răni.
Peste câteva zile, alt episod în văzul lumii: Doar că îi înlocuim pe Grigorașcu și Gudurău cu parlamentarul Marin Anton și bătăușul de vază în conducerea unui partid de vază, Nicolae Bădălău: înjurături, pumni, palme. (Nostim: calculatorul meu nu suportă cuvântul Bădălău și îl subliniază, cum face de câte ori primește pe ecran vocabule nesuferite - țțț! sensibil aparatul acesta…)
Cred că genialul nostru diagnostician al spiritului românesc trage câte o bere la Gambrinus, de câte ori îi parvin vești din acestea. (De veselie, de tristețe, că mereu-mereu are dreptate?)
Uimitor este, pentru mine, să găsesc într-un cotidian bucureștean o opinie pe care o găsesc imbatabilă (din păcate), o chintesență a societății românești din anul 2017. Aparține Doamnei Doina Ruști, una dintre cele mai importante prozatoare ale momentului de față și Profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Îi transcriu cuvintele cu un fel de năduf al adeziunii:
„Țara este sub ocupație. (…) Ne aflăm în plină idiocrație. Indulgența repetată față de prostie a creat o nouă clasă. Solidaritatea idioților s-a dovedit solidă și până la urmă impresionantă. Acest grup descins din indulgența generală, conduce acum țara, cu bucuria de a fi ocupat un teritoriu. Ei pot fi numiți ocupanți. Și nu mă refer doar la politruci. Fenomenul se manifestă la toate nivelurile administrative ale statului. Și nu numai. Chiar și-n lumea cu pretenții culturale, lucrurile se petrec la fel.”
Cine o poate contrazice? Alde Palada, Goțiu, Anton, Bădălău? Probabil…

Cornel Cotuțiu
P.S. Aparatul electronic iar a reacționat, acum la cuvântul „idiocrație”.

Comentarii

19/09/17 16:36
Aderență la proastă

Ah, Olguța. Olguța Vasilescu. Mă topesc după ea când apare la televizor (CC, citat aproximativ).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5