O minunată sărbătoare de românism şi suflet pentru ASTRA Năsăudeană – Ziua Drapelului Naţional, ediţia a V-a

          Într-o organizare de excepţie şi de mare reverberaţie patriotică a avut loc o deosebită manifestare pentru suflet şi inimă, organizată de ASTRA Năsăudeană – Cercul ASTRA Oraş Năsăud, în parteneriat cu Primăria Năsăud şi Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, dedicată sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional al României, în sala mică a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, în prezenţa a numeroşi astrişti şi invitaţi, care simt şi trăiesc româneşte.

          În deschiderea evenimentului s-a intonat Imnul Naţional al României, după care, preşedinta Cercului ASTRA Oraş Năsăud, ec. Floarea Pleş, moderator al acţiunii şi o vajnică astristă româncă, a prezentat rolul şi scopul activităţii, precizând că evenimentul se află la a V-a ediţie, iar invitaţi deosebiţi au onorat cu prezenţa la Năsăud.

          În prealabil, a fost vizitată o deosebită expoziţie cu lucrări din lemn, compoziţii şi creaţii proprii ale talentaţilor Liviu Buhai, Ana Filip şi Georgeta Bar, cu senzaţionale compoziţii.

          Col. (r.) Ioan Botan, preşedintele secţiunii Istorie a Astra Năsăudeană, a prezentat o pertinentă şi documentată informare intitulată „Scurt istoric al Drapelului Naţional”.

          Dr. Lucian Vaida, directorul Muzeului Năsăud, a făcut o elocventă şi profesionistă prezentare a cărţii „Din aminitirile unui participant la Marea Unire, colonel Liviu Rus” 1898-1992.

          Prof. Mircea Daroşi, redactor şef al revistei „Astra Năsăudeană”, a prezentat, cu lux de amănunte şi profesionist, nr. 13, semestrul I 2019 al revistei „Astra Năsăudeană”, o revistă reprezentativă şi cu obiective clare de a promova cultura română.

          Prof. Ioan Seni, preşedintele Despărţământului ASTRA Năsăud, a prezentat şi motivat necesitatea cinstirii Zilei Drapelului Naţional, cât şi pericolul de încetare a apariţiei revistei „Astra Năsăudeană” din cauza lipsei fondurilor de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, ceea ce ar fi un păcat şi un dezastru pentru cultura astriştilor şi nu nunai din această zonă.

          Au urmat discuţii şi aprecieri pertinente asupra materialelor prezentate la modul laudativ.

          Un emoţionant, fulminant şi plin de românism moment a fost partea artistică a activităţii unde astriştii şi invitaţii s-au întrecut pe ei înşişi în domeniul creaţiei, citind poezii: prof. Romulus Berceni, prof. Ioan Mititean, preşedintele Ligii Scriitorilor Năsăud, înv. Lucreţia Mititean, Ştefan Mioc, Ionuţ Nistor, Leon Catarig.

          Au încântat asistenţa, smulgând ropote de aplauze, talentatele soliste vocale Alexandra Bindea şi Teodora Vasilichi, iar Ana Filip a prezentat noutăţi în muzică şi poezie.

          Un regal de muzică patriotică a fost susţinut de jurnalistul şi scriitorul Ioan Lazăr, care a electrizat sala, antrenând-o în repertoriul atât de îndrăgit de români, eveniment încheindu-se cu o socializare la un pahar de vin, cafea, suc, apă minerală şi prăjituri.

          A fost o zi cu multiple semnificaţii, iar Drapelul Naţional să fluture totdeauna liber în România!

Ioan Lazăr,

senior-editor  

Comentarii

31/07/19 10:41
delia tatiana v...

Felicitari si succes pe mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5