O revistă de suflet, pentru inimă şi bucuria românilor – „Astra năsăudeană”, anul III, nr. 5
O deosebită şi cuprinzătoare revistă, de o sensibilitate aparte, cu idei de o mare frumuseţe pentru neamul românesc, mai ales pentru cei de pe Valea Someşului, reprezentativă pe eşichierul revistelor de cultură, o publicaţie semestrială de cultură şi opinie, editată de Despărţământul Astra Năsăud şi Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor, având un nume de rezonanţă şi predestinat – „Astra Năsăudeană”, a ajuns la nr. 5 (31), anul III, serie nouă şi a ieşit de sub tipar în iunie 2015.
Având un citat, pe prima copertă, din George Coşbuc – „Soarele răsare roşu şi tot roşu el apune,/ Omul bun în zile rele e tot bun, ca-n zile bune”, revista fiind finanţată de CJ BN, prin Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, publicaţia ne prezintă o lume şi un univers specific astriştilor, cu activităţi multiple, revista avându-l ca director pe prof. Ioan Seni – preşedinte al Despărţământului Astra Năsăud, un om cu un neastâmpăr de invidiat pentru cunoaşterea istoriei poporului român şi redactor şef pe prof. Mircea Daroşi, preşedinte al Secţiunii Literare Astra Năsăud.
Trebuie menţionat şi scos în evidenţă conţinutul bogat şi de o mare valoare pe care îl are acest număr, care se deschide cu fapte, gânduri, împliniri, dezamăgiri, speranţe... consemnate de prof. Ioan Seni, preşedinte al Despărţământului Astra Năsăud în articolul „Astra Năsăudeană la ceas aniversar” – Astra Năsăudeană Rediviva (1990-2015).
De asemenea, subliniem importanţa câtorva materiale publicate şi autori care semnează în acest număr: „Activitatea Cercului Astra Năsăud” - de Floarea Pleş, „25 de ani de Astră Năsăudeană” – de Olga Lucuţa, la Cronica literară – „Un portret de cuvinte” - Menuţ Maximinian cu opinii critice din partea unor numeroşi autori, „Povestea vredniciei preoţeşti” – de Menuţ Maximinian, la Universul poeziei prof. Romulus Berceni cu poezia „Eroii”, Ioana Lăpuşneanu cu „Nu mă uita”, „Copacul”, Raveca Vlaşin cu „Urare de Sfântul Ion”.
La rubrica Istorie şi Cultură – Un chestionar monografic din 1911 al agenturilor Astra – Despărţământul Năsăud, de dr. Andrei Onofreiu, la aniversări – Teodor Tanco la 90 de ani, cu volumul „Basarabia, numele tău e Maria!” de Iacob Naroş, comemorări – „In memoriam Grigore Marţian, la Biblioteca cerească” de Ioan Mititean, „Stăpânirea gândului – o armă cu puteri nebănuite” de Ioan Seni, apărut la rubrica „Sănătate şi credinţă”, la Oameni de peste Prut – „Îndemnul unui profesor bătrân: nu vă minţiţi pe voi înşivă” de Dumitriţa Butnaru din Chişinău, revista încheindu-se cu Mesaje – Vivat Astra de Nadia Urian din Cristeştii Ciceului.
Coperţile 2, 3, 4 sunt bogat ilustrate cu activităţi desfăşurate de Astra Năsăudeană.
O revistă de suflet, pentru suflet, care merită citită.
Comentarii
Felicit pe directorul si pe redactorul sef al revistei"Astra nasaudeana"pentru treaba pe care o fac cu migala si cu profesionalism!Mi-ar face placere sa le citesc
si eu revista,daca mi-ar trimite un exemplar la Dej,obligandu-ma sa-i despagu-
besc pentru taxele postale si in plus,
un cafei,servit nu la Nasaud,ci la Dej.
Adaugă comentariu nou