Zece ani de apariţie a revistei „ASTRA năsăudeană”

Începând cu anul 1990, când asociaţiunea ASTRA şi-a reluat activitatea după 42 de ani de întrerupere, majoritatea despărţămintelor din ţară şi-au înfiinţat  câte o pblicaţie proprie prin care, promovarea culturii pe această cale a intrat în drepturile sale legitime. De atunci și până astăzi s-au editat mai multe reviste: „Foaia Poporului” (Sibiu), „ASTRA Blăjeană” „ASTRA Dejeană”, „Revista Română”(Iași), „ASTRA Maramureșeană”, „Astra Arădeană”, „ASTRA Sibiu”, „ASTRA Clujeană”, „ASTRA Lăpușeană,”, „ASTRA Buzăul Ardelean”  ş.a.

           Ani la rând, activităţile Astrei năsăudene au fost popularizate lunar în  ziarul „Răsunetul’’la rubrica „Plaiuri năsăudene”, iar în „Mesagerul” cu titlul „Curier năsăudean”, cuprinzând  materiale întocmite pe 2-3 pagini de către Ioan Seni, preşedintele despărţământului şi jurnalista Olga Lucuţa. Abia în 2012  se pune în aplicare o idee mai veche privind înfiinţarea unei reviste proprii, care să poarte denumirea de „Astra Năsăudeană”. Iniţiatorii şi fondatorii ei sunt trei reprezentanţi ai asociaţiunii: Ioan Seni, Ioan Mititean şi Mircea Daroşi. În decembrie 2022, revista a împlinit un deceniu de apariţie şi a ajuns la numărul 20. Este o publicaţie semestrială de cultură şi opinie publică, care apare în format A4, cu 100 de pagini, iar cele 4 coperte color. Timp de aproape 8 ani, revista a fost finanţată de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Biblioteca Judeţeană ,,George Coşbuc’’, dar, odată cu valul pandemiei, sponsorizarea ei a fost întreruptă, însă mai speră în acest ajutor. Este singura revistă din Ţinutul năsăudean care continuă  să-şi dezvolte activitatea în spiritul idealului astrist. De aceea, conducerea asociaţiunii şi-a asumat responsabilitatea să ducă mai departe apariţia ei, prin eforturile proprii ale despărţământului, destul de modeste, care abia acoperă cheltuielile tipografice. Colaboratorii revistei sunt oameni dornici de a-şi pune în valoare potenţialul cultural, artistic şi ştiinţific prin publicarea unor studii, articole, cronici literare, creaţii proprii de toate genurile, aniversări şi comemorări, aspecte istorice, tradiţii şi obiceiuri locale, educaţie şi sănătate, spiritualitate creştină şi, nu în ultimul rând  să-şi popularizeze toate activităţile astriste desfăşurate la nivel local sau central.

 După apariţia fiecărui număr, revista este distribuită membrilor astrei şi ajunge până în cele mai îndepărtate colţuri din ţară şi chiar peste hotare: Rebulica Moldova, Germania, Spania, Italia etc. De-a lungul celor zece ani de apariţie neîntreruptă, revista a primit aprecieri din partea preşedintelui Astrei centrale, Dumitru Acu, a unor oameni de cutură din judeţ, sau din alte despărţăminte din ţară, precum prof. dr. Luminiţa Cornea sau a prof. dr. Ioana-Maria Breazu din Blaj, care în nr. 3/2017 al revistei blăjene scrie: „Revista este un periodic apreciat și recunoscut pe meleagurile Năsăudului, și nu numai, datorită articolelor calitative din diferite domenii, care atrag atenția celor interesați de cultură și noutăți. Apreciem efortul directorului, prof. Ioan Seni- președintele Despărțământului ASTRA Năsăud și sârguința redactorului- șef Mircea Daroși, președinte al Secțiunii Literare, care și-au adus aportul constant, asigurând apariția continuă a revistei „ASTRA năsăudeană”.

Acum, la ceas aniversar, se cuvine să adresăm tuturor colaboratorilor cele mai calde mulţumiri şi urări de bine şi sănătate, iar revistei noastre viaţă lungă şi implicare constantă în promovarea culturii năsăudene.

 

Comentarii

04/01/23 16:16
Rus Augustin

„Viitor de aur” ... Astra Năsăudeană are / Și prevăd prin ani, a ei continuare ...
Mă simt foarte onorat că în ultimele numere ale revistei au apărut și „însemnări” ale unuia ce nu face parte din „Ținutul Țării Năsăudului” ca origine și activitate desfășurată, dar care simte spiritul promovat de întemeietorii săi, spirit sesizat de prof. Mircea Daroși, Ioan Seni etc. de la care am primit încurajări și recomandări. Le mulțumesc și îi asigur de buna colaborare și în viitor.
Cu prețuire și respect, Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5