La Năsăud, Adunarea anuală a Asociaţiunii Astra

- zilele 2 şi 3 -

A doua zi a întâlnirii de la Năsăud a astriştilor, unde se desfăşoară Adunarea anuală a Asociaţiunii Astra, în Aula Colegiului Naţional „George Coşbuc”, a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi a Imnului Astrei, un moment solemn, emoţionant în acelaşi timp. Au urmat urările de bun venit adresate de gazdă, preşedintele DNA, prof. Ioan Seni, care l-a invitat pe primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, să ia cuvântul. Printre altele, dumnealui a spus că este onorat că această manifestare culturală deosebită se desfăşoară în Năsăud, aşa cum este onorat de a fi membru fondator şi activ a Asociaţiunii Astra. La rândul său, şi prof. Dorel Alexandru Coc s-a arătat onorat a fi gazda reuniunii Astra „un focar de cultură şi spiritualitate românească”, făcând un scurt istoric al Colegiului Naţional „George Coşbuc” în Aula în care au loc lucrările Asociaţiunii. Profesorul universitar doctor în matematici, Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii Transilvane Astra, a mulţumit pentru aprecierile antevorbitorilor săi la adresa Astrei şi pentru faptul că „Năsăudul cu năsăudenii săi şi cu toţi cei din Ţara Năsăudului continuă să trăiască şi să respire prin cultură, prin Asociaţiunea Transilvană pentru literatura şi cultura poporului român, care a fost înfiinţată la 4-7 noiembrie 1861, la Sibiu, fiind până la 1 Decembrie 1918 centrul vieţii spirituale româneşti din monahia austriacă, singurul şi adevăratul centru de unire a românilor în cultură, virtuţi păstrate şi transmise până în zilele noastre de Astra Redivivud”. Salutul conducerii judeţene a fost transmis adunării astriste prin vocea primarului oraşului Năsăud, iar salutul astriştilor din Beclean de primarul Nicolae Moldovan.

Momentul înmânării diplomelor jubiliare şi a medaliei de aur ale ASTRA oferite de prof. Ioan Seni, prof. Dorel Alexandru Coc, preşedintelui CJ BN, Liviu Rusu, primarului Năsăudului, ing. Dumitru Mureşan, medicului Traian Gheorghe Dascăl, „un adevărat Mecena” al Ţării Năsăudului, apreciat pentru donarea a peste 30 de monumente, statui şi busturi, dar şi altor personalităţi prezenţi în sală, ca şi preşedinţilor despărţămintelor din ţară.

A urmat sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice „Astra Rediviva – 20 de ani de la reluarea activităţii (1990-2010). Obiective astriste naţionale şi europene în context internaţional”, pe secţiuni: ASTRA şi şcoala”; „Asociaţiunea Astra – ieri, azi şi mâine”; Astra etnoculturală”; Astra şi românii dinafara graniţelor (Aici menţionăm că delegaţiile care şi-au anunţat prezenţa la congresul Astrei, din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia nu au putut ajunge în timp util la Năsăud din motive pe care le vom afla în viitorul apropiat, ei salutând lucrările Astrei printr-un e-mail plin de regrete că nu sunt prezenţi); secţiunea literară; istorică, ştiinţifică; Astra şi Biserica.

Trebuie să amintesc şi realizarea unei expoziţii de sculptură a artistului plastic şi scriitor Oprea Gh. Holbavianu, „Ferestre deschise din suflet”, născut în Holbav, judeţul Braşov, amenajată pe holurile liceului năsăudean, conţinând lucrări în lemn de o extraordinară fineţe.

Au urmat lansările de carte: „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului” – ediţia a II-a, coordonator prof. Ioan Seni, alte cărţi editate în 2010.

După pauza de masă au continuat sesiunea de comunicări cu audierea de materiale din despărţăminte, cercuri şi secţiuni ale delegaţilor din ţară, profesorilor universitari, membrilor Academiei Române, membrilor şi simpatizanţilor Astrei.

De la ora 18,00 au demarat lucrările Adunării Jubiliare a Asociaţiunii Astra, conduse de preşedintele Asociaţiunii, prof. univ. dr. Dumitru Acu. S-a etalat experienţa acumulată la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional de către membrii Astrei. S-au prezentat rapoarte, proiecte de viitor, rezoluţii, hotărâri în urma discuţiilor purtate.

De la ora 19.00, un spectacol inedit a luat locul dezbaterilor şi lucrărilor sesiunii de comunicări. S-a audiat un concert coral susţinut de corala „Deisis”, corul Bisericii Sf. Nicolae din Năsăud, dirijor Cornel Pop; leaduri celebre cu grupul „Pro Opera” a CJC BN şi rapsodul popular Liviuţa Istrate de la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud.

Duminică, 10 octombrie 2010, ultima zi a celei de-a 106-a ediţii a Adunării Anuale a Asociaţiunii ASTRA, au continuat lucrările întrerupte de masa de seară, vizitarea unor obiective turistice şi întâlnirea cu primarul oraşului, ing. Dumitru Mureşan, şi viceprimarul Ovidiu Maghiar la sediul Primăriei oraşului, după care a urmat despărţirea de gazdele astriste năsăudene şi plecarea spre case, în toate colţurile ţării.

Amănunte, în numărul viitor din „Astra Năsăudeană”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5