Părintele David Semerean, vrednicul preot de la Coşbuc, a trecut la Domnul

Pr. Iuliu Ovidiu Morariu

Sâmbăta trecută, în zorii zilei, părintele David Semerean s-a mutat la veşnicele locaşuri ale împărăţiei lui Dumnezeu pe care l-a slujit în demnitatea preotească cu credinţă, vreme de 43 de ani.

El s-a născut la 4 decembrie 1947, in localitatea Monariu. A urmat cursurile primare şi gimnaziale în satul natal, apoi a fost admis la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca unde a studiat şi s-a format pentru a deveni preot la altarul credinţei străbune. A urmat şi cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, unde şi-a desăvârşit pregătirea şi formarea sa. În anul 1969 s-a căsătorit cu o „fiică a Munţilor Apuseni”, Floarea, cu care a purtat împreună jugul vieţii, al familiei şi al parohiei cu mare vrednicie.

Şi-a început slujirea preotească la Nădaşa, lângă Huedin, unde a săvârşit lucrările sfinţitoare şi mântuitoare ale Bisericii, iconomisind cu înţelepciune harul lui Dumnezeu dat în sfânta taină a preoţiei. Tot aici au dobândit în 1971 pe Origen Tiberiu, primul lor fiu. După o frumoasă slujire de 5 ani, s-a mutat în decembrie 1974 la Parohia Coşbuc, străvechiul Hordou, Betleemul lui George Coşbuc.

Aici au dobândit al doilea dar ceresc, pe Ovidiu Severian, în prezent preot în Marea Britanie, care va duce pe mai departe tradiţia sacerdotală a neamului. Aici, încă de la început, a desfăşurat o foarte frumoasă activitate pastoral misionară şi administrativă, din care amintim curăţarea bisericii de vechea tencuială în interior şi exterior, a tencuit din nou şi a zugrăvit pe dinafară, iar înăuntru a început pregătirea pentru pictură, a reuşit pictarea bisericii în tehnica frescă, de către pictorii Tistu Victor şi Ştefan Toader şi a acoperit de două ori biserica cu tablă în decursul pastoraţiei sale. A iniţiat, supravegheat şi susţinut lucrările de construire a unei noi case parohiale, finalizate în 2006. Pentru lucrarea sa amplă în ogorul Domnului, vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil Herineanu a resfinţit biserica şi l-a distins ca iconom stravrofor la 30 august 1989.

Deci o pastoraţie şi o viaţă de preot binecuvantată cu 43 de ani de slujire preotească dintre care 38 de ani la Coşbuc.

Luni a fost condus la locul de odihnă printr-o slujbă impresionantă oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un mare sobor de preoţi în Parohia Cosbuc, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, pulsând la altar ca o inimă a întregii comunităţi.

Alături i-au fost familia, doamna preoteasă şi cei doi copii, nepoţii, prietenii, cunoscuţii şi toată suflarea satului, poporul cel drept credincios care l-a plâns şi s-a rugat pentru odihna sufletului său.

Trupul neînsufleţit a fost depus în curtea bisericii alături de ceilalţi sacerdoţi care au slujit la altarul bisericii din Coşbuc, între care se află şi Sebatian Coşbuc, tatăl poetului de geniu. Î

n dangătul clopotelor, ca o profundă rugăciune, toată comunitatea şi-a luat ramas bun de la păstorul cel bun pe care îl vor păstra în inimi şi în rugăciuni. Hristos cel Înviat, biruitorul morţii să aşeze sufletul lui în locaşurile sfinţilor, în lumina cea neînserată a împărăţiei sale unde este viaţa fără de sfârşit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5