Parlamentari iresponsabili

O acuzaţie de trădare fără precedent a cauzei naţionale, de către cinci deputaţi români, a fost lansată recent de liderii românilor timoceni. Pe baza raportului europarlamentarului german Jurgen Herrmann, membru al Grupului Popular European, şi în urma eforturilor deosebite ale parlamentarului basarabean Vlad Cubreacov. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a luat în discuţie şi a emis o Rezoluţie, 1632/2008, cu privire la drepturile minorităţii române din Valea Timocului, Serbia. Cubreacov şi Herrmann au reuşit să demonstreze în mod credibil, în faţa Adunării, că românii sunt unii şi aceiaşi cu vlahii, deşi delegaţia Serbiei, susţinută de delagaţiile Greciei, Ciprului şi Rusiei, a insistat că există două minorităţi distincte, românii şi vlahii. Când a fost supusă la vot, Rezoluţia, care conţinea expresia corectă “minoritatea româno/vlahă”, a fost modificată, la dorinţa sârbă, cu expresia confuză “minorităţile română şi vlahă”.

Cu alte cuvinte, unii dintre românii din Timoc vorbesc limba română, alţii, limba vlahă! Scandalosul amendament sârb a avut doar două voturi în plus, în condiţiile în care Cornelia Cazacu, deputat PD-L, a votat de partea sârbă! În schimb, colegii dânsei, Cezar Preda (PD-L), Ilie Ilaşcu (PRM), Radu Fenechiu (PNL) şi Mihai Tudose (PSD) au absentat, deşi ştiau cât de important era vorul lor.

Părintele Boian Aleksandrovic, eroul din Malainiţa, decorat recent de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, a dat publicităţii o scrisoare, din care cităm. “Singura şansă pe care românii timoceni o aveau de a fi recunoscuţi clar ca români, şi nu ca vlahi, a fost pierdută din cauza unui vot şi a patru absenţe româneşti! Ne-a întristat foarte tare că am pierdut această ocazie istorică. Rugăm Ţara Mamă, România, să-şi retragă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe aceşti parlamentari iresponsabili, iar în locul lor să fie trimişi oameni serioşi”.

La rândul ei, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, FNRP, a dat publicităţii comunicatul următor. “Ca urmare a faptului că cinci dintre reprezentanţii României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au absentat sau au votat împotriva intereselor româneşti, contribuind la adoptarea, într-o formă confuză, a conţinutului Rezoluţiei 1632, privind “Situaţia minorităţilor naţionale din Voievodina şi a minorităţii etnice române din Serbia”, document de importanţă crucială pentru viitorul a 300.000 de români din Timoc, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, face apel la PD-L, PSD, PNL şi PRM, să retragă sprijinul politic parlamentarilor în cauză”.

De notat că la această Rezoluţie se munceşte din 2004, de când deputatul basarabean Vlad Cubreacov, a cerut monitorizarea românilor din Serbia. Nesocotindu-i români, ci vlahi, Serbia nu consideră că ar trebui respectată o reciprocitate culturală cu România, ci cu Valahia inexistentă! Românii din Timoc, pentru că sunt consideraţi vlahi, dacă n-au ţară mamă şi n-are cine să-i apere, nu se bucură de niciun fel de drepturi lingvistice, educaţionale şi culturale specifice minorităţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5