Parteneriat între CJ BN şi Primăria Bistriţa Bârgăului, în vederea obţinerii de fonduri europene pentru tronsonul Colibiţa-Miţa

Consiliul Judeţean a aprobat încheierea Acordului de parteneriat privind pregătirea și implementarea proiectului „Modernizare DJ 172D: Mureşenii Bârgăului (DN 17) - Lac Colibiţa - Colibiţa - Bistriţa Bârgăului (DN 17) - (DN 17) Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică (DN 17D) - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei - limita jud. Suceava, jud. Bistriţa-Năsăud” lot 1 tronson 2, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6, Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1.,Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura ten-t, inclusiv a nodurilor multimodale.

         În fapt, este vorba despre tronsonul Colibiţa-Miţa, pentru care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud realizează demersuri pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile. Obiectul acordului de parteneriat îl constituie stabilirea drepturilor şi obligaţiilor părţilor, contribuţia fiecărei părţi la cofinanţarea cheltuielilor totale, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului, precum şi pe durata de valabilitate a contractului de finanţare. Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud se obligă să asigure contribuţia la cofinanţarea cheltuielilor aferentă valorii lucrărilor care se execută, respectiv să monitorizeze lucrările de modernizare care se vor executa pe teritoriul administrativ al Judeţului Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului.

Ghidul specific priorității de investiție 6.1 prevede necesitatea încheierii unui Acord de parteneriat cu comuna parcursă de drumul județean, dacă se intervine pe respectiva porțiune a DJ ce tranzitează comuna sau pe porțiunile adiacente acesteia. Această abordare este necesară în condițiile în care drumul județean modernizat prin POR 2014-2020 intersectează drumuri comunale laterale care se racordează la DJ, se realizează lucrări de modernizare a unor podețe, acces la proprietăți etc., luând în considerare și faptul că  pe durata lucrărilor drumului județean în interiorul comunei se impun măsuri specifice drumurilor în lucru de siguranța circulației, a circulației/manevrelor utilajelor, de amenajare, deviere utilități pe durata lucrărilor, de depozitare a materialelor utilizate etc.

***

Lucrările de pe lotul I, tronsonul I al DJ 172 D, de pe ruta Mureşenii Bârgăului – Colibiţa, sunt în linie dreaptă. Este vorba despre Drumul Blajului, cu o lungime de aproximativ 5,5 km, investiţia fiind estimată la 14 milioane lei şi finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. 
În plus, a fost semnat şi contractul de finanţare pentru drumuri judeţene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 pentru DJ 172 D,  drum intitulat Poarta Transilvaniei, pe o lungime de 49,9 kilometri, pe loturile 2 (Colibiţa-Prundu Bârgăului- DN 17), lotul 3 (DN 17-Josenii Bârgăului-Strâmba –Ilva Mică) şi lotul 4 (Ilva Mică-Măgura Ilvei).  Valoarea contractului de finanţare este de 38 milioane euro. Durata de implementare a proiectului este de 62 de luni, iar valoarea totală a investiției este de 191.201.271,50 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE — AM POR este de 167.680.075,96 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5