Partida Romilor şi-a stabilit obiectivele pentru următorii 10 ani: educaţie, sănătate, dezvoltare comunitară

Partida Romilor şi-a stabilit trei obiective pentru următorii zece ani, în trei domenii majore, şi anume educaţie, sănătate şi dezvoltare comunitară, a anunţat preşedintele executiv Cătălin Manea, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bistriţa.  

„Am condensat toate probleme romilor în trei obiective majore, primul este al educaţiei, şi aici ne propunem pe de o parte să creştem participarea şcolară în rândul copiilor şi tinerilor de etnie romă, iar pe de altă parte ne propunem ca Guvernul României, prin programele naţionale pe care le are în implementare şi prin altele care vor fi concepute, să aibă o abordare mult mai centrată şi mai clară pentru această etnie. Şi aici vizez în mod special învăţământul profesional şi dual”, a explicat Cătălin Manea.

         Potrivit acestuia, în lipsa unei consilieri profesionale, mulţi absolvenţi romi aleg ruta teoretică, care-i privează de dobândirea unor competenţe şi abilităţi de viaţă, iar şansele de a-şi găsi un loc de muncă sunt destul de reduse, chiar dacă vor putea „flutura o diplomă de bacalaureat”. De asemenea, în domeniul educaţiei, prioritare sunt şi programele „A doua şansă” (pentru continuarea sau reluarea studiilor), „Şcoală după şcoală” , „SOS Copiii romi” (locurile speciale pentru absolvenţii romi). Nu în ultimul rând, Partida Romilor va propune modificarea Legii 1/2011 a educaţiei, astfel încât mediatorii şcolari să fie încadraţi ca personal didactic auxiliar, iar fiecare inspectorat şcolar judeţean să aibă un post de inspector pentru problemele romilor. 

         În domeniul sănătăţii, problemele comunităţilor de romi se leagă de lipsa înscrierii pe lista medicilor de familie, accesul la programele naţionale de vaccinare, dar şi suplimentarea posturilor pentru mediatori sanitari.

         Pentru dezvoltarea comunitară, sunt vizate atragerea unor programe naţionale de cadastru şi carte funciară şi pentru comunităţile de romi, implementarea unor programe naţionale de infrastructură (apă, canalizare, modernizare străzi etc.), dar şi dobândirea actelor de identitate.

         În context, preşedintele executiv al Partidei Romilor a ţinut să mulţumească pentru buna colaborare Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, parlamentarilor care au fost prezenţi la manifestări, dar şi viceprim-ministrului Daniel Suciu, „ un om deschis la problemele romilor, dar şi ale tututor cetăţenilor, pregătit, un om integru”. 

         Alături de Cătălin Manea, la conferinţa de presă a fost prezent preşedintele Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, dar şi liderul din Reteag, consilierul local Mihai Schifirneţ.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]