Partidele mai au la dispoziţie o săptămână să-şi depună candidaturile

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, dar şi independenţii vor putea să-şi depună candidaturile până în 21 octombrie. Potrivit prevederilor legale, înscrierea în cursa electorală se realizează cu 40 de zile înainte de data alegerilor. Deocamdată, la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 6 Bistriţa-Năsăud nu a fost depusă nicio candidatură, chiar dacă majoritatea partidelor şi-au făcut nominalizările pentru cele şase colegii uninominale.

Mâine este termen limită pentru întocmirea şi comunicarea către primari a listelor electorale permanente şi punerea acestora la dispoziţia alegătorilor, spre consultare.

După consultarea listei electorale permanente, alegătorii interesaţi vor putea formula, în scris, întâmpinări împotriva omisiunilor, a înscrierilor greşite sau a oricăror altor erori din listele electorale permanente, primarii urmând să se pronunţe prin dispoziţie în cel mult trei zile, adică până în 19 octombrie.

Zilele acestea, la Instituţia Prefectului sunt aşteptate şi persoanele interesate să participe la desfăşurarea alegerilor parlamentare în calitate de preşedinţi şi locţiitori ai birourilor secţiilor de votare. Până luni, 20 octombrie, acestea vor trebui să depună o cerere şi declaraţie pe propria răspundere că NU fac parte din niciun partid politic şi nici NU sunt membri ai unei organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, dar şi acte doveditoare că au studii superioare sau liceale. Pentru a fi desemnaţi preşedinţi sau locţiitori în cele 312 secţii de votare care vor fi amenajate în Bistriţa-Năsăud, prioritate vor avea absolvenţii de studii juridice – care nu s-au înghesuit niciodată – apoi cei de studii superioare, altele decât juridice, şi apoi cei cu liceu. Finalmente, ca şi la scrutinurile precedente se va apela la pensionari, paynici, casnnice şi alte cele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5