Primarii bistriţeni, instruiţi pe tema organizării alegerilor europarlamentare
Primarii şi secretarii din primăriile bistriţene au fost instruiţi vineri de către conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) regionale din Cluj-Napoca cu privire la organizarea alegerilor din 25 mai pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European.
Printre noutăţile acestui scrutin se numără şi operarea informaţiilor legate de alegeri în registrul electoral, la nivelul fiecărei autorităţi locale fiind desemnată o astfel de persoană.
Potrivit Oanei Tuluc de la AEP, la alegerile pentru Parlamentul European vor fi folosite trei tipuri de liste, şi anume liste electorale permanente, liste suplimentare şi liste speciale. Pe lângă cetăţenii români cu drept de vot, la alegerile europarlamentare pot vota şi cetăţeni străini, din ţările Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României. Aceştia trebuie să depună o cerere la primăria de domiciliu până la data de 26 martie, urmând a fi trecuţi pe o lista electorală specială. Ei pot să-şi manifeste votul pentru candidaţii dintr-o singură ţară membră a UE.
În Bistriţa-Năsăud, alegătorii sunt aşteptaţi, în 25 mai, în 313 secţii de votare. Pentru europarlamentare, se poate vota la secţia unde eşti arondat potrivit domiciliului. Dacă în ziua votării te afli în altă localitate decât cea de domiciliu, poţi vota la orice secţie de votare.
***
Cheltuielile de personal la aceste alegeri depăşesc un million lei
Judeţului Bistriţa-Năsăud i-a fost alocată, pentru organizarea alegerilor europarlamentare, suma de 1,291 milioane lei, a anunţat şef serviciu Dana Roman, din cadrul Instituţiei Prefectului. Din suma totală, 1,08 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal, 201.000 lei au fost repartizaţi pentru bunuri şi servicii, iar 10.000 lei sunt destinaţi unor active nefinanciare. Pentru tipărirea listelor electorale permanente şi speciale, se asigură hârtia şi toner-ul, Instituţia Prefectului propunând ca acest demers să aibă loc la Palatul Administrativ.
Preşedinţii şi membrii birourilor electorale vor primi o indemnizaţie de 65 lei/zi, plus norma de hrană de 10 lei/zi, la care se aplică impozitul şi din care se reţine şi contribuţia …la sănătate.
În prezent, la Instituţia Prefectului este deschisă o listă pentru preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare, persoanele interesate având posibilitatea de a se înscrie până în 14 aprilie. Până în prezent, circa 100 de persoane şi-au arătat intenţia de a fi în conducerea birourilor secţiilor de votare, depunând cererea-tip, declaraţia pe propria răspundere că nu fac parte dintr-un partid politic, copei după actul de identitate şi acte de studii.
Citiţi şi:
- Instruire cu privire la desfăşurarea alegerilor europarlamentare
- Referendum. 55 de preşedinţi ai secţiilor de votare, înlocuiţi! Vezi ce indemnizații vor primi președinții și membrii secțiilor de votare!
- Preşedinţii şi locţiitorii din secţiile de votare vor câştiga câte 150 lei/zi, la parlamentare!
- Primarii, instruiţi pentru locale. Dar cu banii cum rămâne?
- Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare, instruiţi pe colegii uninominale
Adaugă comentariu nou