Primarii, instruiţi pentru locale. Dar cu banii cum rămâne?
Primarii şi secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din Bistriţa-Năsăud au venit, cu mic cu mare, să se instruiască despre ce şi cum va fi la alegerile locale din 2012. Unii dintre edili şi secretari au organizat alegeri – locale, parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare, plus alte referendumuri - de li s-a acrit să tot asculte despre legi, ordine de prefect şi alte cele. Oricum, nu au prea fost atenţi, mulţi cu gândul la propria campanie, alţii la sărbătorile pascale. Singura grijă…sunt banii.
De altfel, mai mulţi primari ai Opoziţiei au reclamat faptul că nu au sume prevăzute în buget pentru organizarea alegerilor locale. Atât Ioan Moniţa de la Romuli, cât şi edilul oraşului Sângeorz Băi, Roland Venig, au precizat, din capul locului, că nu pot fi iniţiate proiecte de rectificare a bugetelor locale, dacă legea este respectată. Cheltuielile nu vor putea fi decontate dintr-un „capitol” în altul. Există însă şi primării care nu au nici măcar banii pe care să-i pună transfere de la mere la pere, aşa cum se întâmplă la Nimigea sau Coşbuc, dar situaţiile sunt similare în multe alte localităţi.
Soluţia financiară a fost dată de primarul Nicolae Lupşan de la Leşu. Potrivit acestuia, din cele două milioane de lei primite de la Guvern, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud ar trebui să repartizeze fonduri şi către primăriile omise din ecuaţia guvernamentală, mai ales că, beneficiari ai banilor vor fi şi reprezentanţii Puterii din birourile electorale de circumscripţie sau ale secţiilor de votare.
Cât se câştigă la locale?
Preşedinţii - 85 lei/zi * Pentru mâncare şi sucuri - 10 lei * “Tehnicul” şi auxiliarii - 65 lei/zi *
Cei care vor participa la organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale fixate pentru data de 10 iunie, respectiv membrii birourilor electorale de circumscripţie vor beneficia de o indemnizaţie de 85 de lei pe zi de activitate.
Suma a fost stabilită printr-o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012. Conform OUG, statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care vor participa la efectuarea operaţiunilor generate de activitatea acestor birouri electorale de circumscripţie vor primi o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate.
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora vor beneficia de o indemnizaţie de 85 de lei/zi de activitate, dar nu mai mult de cinci zile. Ceilalţi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor beneficia de o indemnizaţie de 85 lei/zi de activitate, dar nu mai mult de trei zile.
Membrilor birourilor electorale de circumscripţie, statisticienilor, informaticienilor şi personalului tehnic auxiliar, care vor participa la realizarea operaţiunilor legate de desfăşurarea alegerilor, precum şi personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va fi în misiune de pază la aceste birouri, li se vor aloca în fiecare zi de activitate câte 10 lei de persoană pentru asigurarea băuturilor răcoritoare, cafea şi gustări, de aceeaşi sumă urmând să beneficieze şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Toate veniturile provenite din indemnizaţiile primite se vor impozita, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de şase ore/zi. Pe lângă indemnizaţii, membrii birourilor electorale care domiciliază în alte localităţi vor beneficia de decontarea cheltuielilor necesare pentru transport, eventual cazare. Plata indemnizaţiilor se va asigura din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.
Ce trebuie să ştim despre locale
În data de 10 iunie 2012, au loc alegeri pentru:
consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor
primari
consiliile judeţene
preşedinţii consiliilor judeţene
Birourile electorale ale secţiilor de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00.
Au dreptul să voteze:
cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul, numai la secţia de votare unde sunt înscrişi în listele electorale permanente
cetăţenii UE care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor şi care au domiciliul sau reşedinţa în România
Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă (art. 3 din Legea nr. 67/2004, republicată).
Au dreptul de a fi aleşi:
cetăţenii români pot fi aleşi consilieri, primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene dacă:
- au drept de vot
- au împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de cel puţin 23 ani
- dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice potrivit art. 40 alin. (3) din Constituţie (art. 4 din Legea nr. 67/2004, republicată)
- au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie aleşi
cetăţenii UE pot fi aleşi doar în funcţia de consilier local şi judeţean dacă:
- au domiciliul sau reşedinţa în România
- au drept de vot
- au împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de cel puţin 23 ani
- dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice potrivit art. 40 alin. 3 din Constituţie (art. 4 din Legea nr. 67/2004, republicată)
O persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de primar.
O persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de preşedinte al consiliului judeţean.
O persoană nu poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de primar şi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.
Campania electorală începe în data de 11 mai 2012 şi se încheie în data de 9 iunie 2012, la ora 700.
Primarii vor stabili, prin dispoziţie, locuri speciale de afişaj electoral cel mai târziu până la data de 10 mai 2012.
Se va ţine seama de numărul partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care declară că depun liste de candidaţi, candidaturi pentru funcţia de primar şi preşedinte al consiliului judeţean şi candidaţii independenţi.
Locurile speciale de afişaj trebuie să fie situate în pieţe, pe străzi şi în alte locuri publice frecventate de cetăţeni.
Citiţi şi:
- După Rusalii, încep plăţile pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie şi ai secţiilor de votare
- Vezi lista preşedinţilor şi locţiitorilor de la cele 313 secţii de votare din Bistriţa-Năsăud!
- Referendum. 55 de preşedinţi ai secţiilor de votare, înlocuiţi! Vezi ce indemnizații vor primi președinții și membrii secțiilor de votare!
- Primarii bistriţeni, instruiţi pe tema organizării alegerilor europarlamentare
- Vezi lista președinților și locțiitorilor din cele 313 secții de votare din Bistrița-Năsăud!
Adaugă comentariu nou