Instruire cu privire la desfăşurarea alegerilor europarlamentare

Ieri, a avut loc la Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc”, prima şedinţă de instruire a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare, cu privire la sarcinile ce le revin în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European din 7 iunie 2009.

Instruirea a vizat atribuţiile care revin autorităţilor administraţiei publice locale în amenajarea secţiilor de votare, ridicarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare procesului de votare, modalitatea de predare la Biroul Electoral Judeţean a rezultatelor votării.

De asemenea, s-au prelucrat normele tehnice de completare şi verificare a procesului verbal întocmit la nivelul secţiilor de votare, au fost instruiţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, cuprinse în eşantionul de raportare a prezenţei la vot şi a fost prezentat sistemul de comunicaţii la nivelul secţiilor de votare la nivelul judeţului nostru.

Subprefectul Grigore Timoce a prezentat măsurile organizatorice ale alegerilor europarlamentare din 7 iunie. Judeţul Bistriţa-Năsăud a primit un buget total de 1.099.000 lei pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Din suma totală, 830.000 lei vor fi alocaţi pentru cheltuieli personal, 260.000 lei pentru bunuri şi servicii, iar 9.000 lei - active nefinanciare.

Activităţile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European se desfăşoară cu încadrarea în termenele prevăzute de calendarul aprobat prin HG 217/2009.

La nivelul judeţului nostru, 313 secţii de votare vor aştepta electoratul să-şi exprime dreptul la vot pentru desemnarea românilor care vor face parte din Parlamentul European. „56 de secţii de votare sunt în municipiul Bistriţa, 26 în oraşele din judeţ, iar 231 în comune. 209 secţii sunt organizate în unităţi de învăţământ, iar restul în alte locaţii”, a precizat subprefectul Grigore Timoce.

Vor asigura paza secţiilor de votare, a birourilor electorale de circumscripţie, precum şi paza transportului buletinelor de vot, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (142 de secţii), ai Poliţiei Comunitare Bistriţa (11 secţii), ai Poliţiei Comunitare Prundu Bârgăului (2 secţii), ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (72 de secţii) şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă (86 de secţii).

Pentru alegerile europarlamentare din acest an, au fost tipărite 286.733 buletine de vot şi 1.565 de ştampile, câte cinci ştampile pentru fiecare secţie de votare.

Biroul Electoral Judeţean va veghea campania electorală. Componenţa BEJ este următoarea: judecătorul Ioan Pârăuan- preşedinte; judecătorul Elvira Redl- locţiitor; judecătorul Virgil Checec- membru. Biroul s-a completat pe 23 mai cu reprezentanţii partidelor politice. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost aleşi prin tragere la sorţi.

Potrivit Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora se face de către preşedintele tribunalului, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi, din lista propusă de către prefect, listă însoţită de declaraţii pe propria răspundere ale persoanelor propuse privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Ioan Pârăuan a cerut preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare să îşi însuşească legea pentru buna desfăşurarea a alegerilor.

„Prezentele alegeri nu sunt dintre cele mai dificile şi ar trebui ca toate operaţiunile pe care le desfăşuraţi să fie în concordanţă cu legea (…) Sunt trei tipuri de liste electorale: liste permanente, liste speciale şi liste suplimentare. Până în acest moment, un singur cetăţean străin s-a înscris pentru a vota pe listele speciale, la secţia de votare nr.42 …”, a subliniat preşedintele BEJ.

În judeţul nostru, sunt aşteptaţi la urne, 258.182 persoane cu drept de vot.

În lupta pentru Parlamentul European, judeţul nostru este reprezentat de următorii candidaţi: Călin Flaviu Rus (PD-L)- locul 15; Ioan Mircea Paşcu (PSD)- locul 3, Adriana Doina Pană (PSD)- locul 18; Zoltan Deak (UDMR)- locul 22 şi Gavrilă Moldovan (PNŢCD)- locul 28.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5