Pasivitate sau lipsă de interes?

Noul prefect Cristian Florian nu şi-a postat încă declaraţia de avere

Fostul prefect Ioan Szilagyi nu şi-a reactualizat declaraţia de avere la încetarea activităţii

Legea spune că depunerea unei declaraţii de avere se face de serviciile competente din cadrul instituţiei, prin afişarea lor pe site-urile de Internet. Cât despre pagina web a Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, care ar fi trebuit să găzduiască declaraţiile cu pricina, putem spune că aici descoperim o pasivitate de necrezut din partea unora, în special, a noului prefect, Cristian Florian, în ceea ce priveşte reactualizarea declaraţiei de avere, în noua postura. Singurele informaţii apar pe site-ul Consiliului Judeţean, din perioada când acesta era consilier judeţean PD-L.

Aceeaşi pasivitate sau lipsă de interes putem spune că o regăsim şi în cazul fostului prefect Ioan Szilagyi, care nu şi-a mai reactualizat declaraţia de avere la încetarea raportului de serviciu, conform legii.

Aşadar, din câte se vede, responsabilii cu publicarea declaraţiilor sunt prea puţin interesaţi de termenii legii, care spune foarte clar că declaraţiile de avere, precum şi cele de interese trebuie reactualizate anul, în cazul în care dobândesc bunuri, cum ar fi terenuri, imobile sau autoturisme, la încheierea mandatului sau la încetarea activităţii, şi din patru în patru ani pentru persoanele care sunt numite în funcţie pe o perioadă mai mare de patru ani.

Foştii şi actualii subprefecţi le dau clasă superiorilor

Pe pagina web a Instituţiei Prefectului regăsim însă declaraţiile de avere şi interese ale foştilor subprefecţi, Radu Tămăşoi şi Mica Oprea, reactualizate la încetarea activităţii, dar şi ale noilor subprefecţi, Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce.

Din declaraţia de averea a subprefectului Ovidiu Frenţ, aflăm că deţine un teren de 652 de metri pătraţi, un apartament şi o casă în construcţie în Bistriţa. Tânărul subprefect mai deţine acţiuni în valoare de aproape 150.000 lei şi are un depozit bancar la Marfin Bank în valoare de 60.000 lei.

Declaraţia de interese ne arată că Ovidiu Frenţ deţine 40 de acţiuni la S.C Progresul, acţiuni a căror valoare este de 4.000 lei. Cu toate acestea, Frenţ declară că are datorii la bănci de 70.000 euro.

Declaraţia de avere a subprefectului Grigore Timoce este una dintre cele mai sărăcăcioase. Timoce declară că are un teren de un hectar şi două apartamente în Beclean şi este deţinătorul unui autoturism Audi.

Cât despre declaraţia de interese a lui Grigore Timoce trebuie spus că este cu mult mai consistentă decât a colegului său Ovidiu Frenţ. Timoce este preşedintele Clubului Sportiv „Kamikaze” din Beclean, secretar al Asociaţiei „Esentza” şi membru al Asociaţiei „ProEducaţie”, ambele cu sediul în oraşul de pe Someş. În plus, Timoce deţine şi calitatea de membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici Bistriţa-Năsăud.

Nepostarea declaraţiilor de avere, sfidarea cetăţenilor

Cu toate că motivul cel mai des invocat de către aleşi este că nu li s-a modificat declaraţia de avere, acest lucru este aproape imposibil. Dobânzile de la depozitele bancare, dividendele şi măririle de salariu sunt venituri care trebuie sa fie menţionate în declaraţia de avere. Mai mult, actualizarea este obligatorie şi atunci când un bun a fost vândut sau cumpărat, ori daca suma dintr-un cont s-a modificat. Aşteptăm cu interes să fie postate şi declaraţiile de avere, respectiv de interese ale fostului şi noului prefect, ca să mai aflăm dacă au mai crescut sau scăzut datoriile, şi asta ca să nu folosim cuvinte mari, de genu - postarea declaraţiilor de avere este o obligaţie legală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5