A avut nevoie de 4 luni ca să-şi înregistreze declaraţia de avere

Cu chiu, cu vai, după îndelungi cerinţe şi aşteptări, pe site-ul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud a apărut declaraţia de avere a noului prefect Cristian Florian, la aproximativ patru luni de la instalarea oficială în funcţie.

La presiunile făcut de mass-media, de fiecare dată prefectul invoca câte o scuză, ba omul care se ocupă de IT-ul prefecturii nu i-a postat declaraţia pe site, ba declaraţia se găseşte pe site-ul Consiliului Judeţean, de pe vremea când era consilier judeţean, şi multe alte explicaţii care sfidau legea funcţionarilor publici.

Preluând modelul prefectului, pe site-ul Prefecturii nu se regăsesc declaraţiile de avere ale tuturor funcţionarilor publici din cadrul instituţiei. Pe lista „neagră” se află printre alţii, Mircea Oliv şi Alina Pop, consilieri în Cancelaria prefectului.

Consultând declaraţia de avere a proaspătului prefect, se poate vedea că tânărul Cristian Florian nu este unul dintre acei tineri interesaţi de programul guvernamental „Prima casă”. Florian deţine două imobile, un apartament în valoare de 53.777lei şi o casă, achiziţionată în 2004, cu o suprafaţă de 102 metri pătraţi, la o valoare impozabilă de 99.805 lei.

Anul trecut, Florian a încasat suma de 7.910 lei, ca şi consilier juridic al SC FASC SRL, firma părinţilor săi şi o indemnizaţie de 1.342 lei, în calitate de consilier judeţean.

Nu l-au ocolit nici datoriile pe tânărul prefect. 15 ani de acum înainte, Florian va trece pragul unei bănci bistriţene pentru a-şi achita datoria de 13.252euro. Obligaţiile au început în 2004, atunci când Cristian Florian a contractat un împrumut de 13.252 euro pe 20 de ani la BCR Bistriţa.

Declaraţiile de avere reprezintă, la noi, culmea luptei împotriva corupţiei. Au apărut în peisaj în 1996, odată cu Legea 115 (dată la care a dispărut vestita Lege 18, cea cu ilicitul din vremea regretatului). „Se instituie obligaţia declarării averii pentru demnitari, magistraţi şi asimilaţii acestora, persoane cu funcţii de conducere şi de control prevăzute în prezenta lege şi pentru funcţionarii publici, precum şi procedura controlului averilor acestora în cazul în care există dovezi certe că anumite bunuri ori valori nu au fost dobândite în mod licit”.

Potrivit prevederilor legii, toate categoriile de demnitari şi funcţionari publici au obligaţia să depună declaraţia de avere este până la 15 iunie anul fiscal anterior.

Altfel... „nedepunerea declaraţiei în termen (...), neactualizarea declaraţiei de avere, din motive imputabile, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, în situaţia dobândirii unor bunuri (...) sau nedepunerea unei noi declaraţii în termen de 15 zile de la încetarea activităţii ori, după caz, de la expirarea celor 4 ani de la ultima declaraţie conduce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”.

Aşadar, din cauza unor mici „scăpări” legislative, perfectul nu a încălcat legea. Şi-a completat declaraţia de avere în data de 2 martie, dar a înregistrat-o în data de 10 iunie?!

Se pare că, e lung şi anevoios drumul hârtiilor în Prefectura, au trecut aproape patru luni, pentru ca un document să fie înregistrat…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5