Patru proiecte prioritare în infrastructura rutieră a judeţului, incluse în reţeaua de drumuri regionale

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a depus la Agenţia de Dezcoltare Nord-Vest lista de drumuri prioritare spre finanţare în exerciţiul financiar 2014-2020. Nu mai puţin de 24 tronsoane de drum judeţean figurează pe această listă, susţine purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan-Gruia Ivan.
De altfel, patru sectoare de drumuri prioritare sunt incluse în reţelele de drumuri regionale, îndeplinind condiţiile solicitate de către Comisia Europeană pentru a fi finanţate.

Primul proiect vizează modernizarea a patru sectoare de drum judeţean, şi anume DJ 173 D (Mureşenii Bârgăului – DJ 173 A), cunoscut ca Drumul Blajului; DJ 173 A, Prundu Bârgăului-Colibiţa; DJ 172 C, Josenii Bârgăului-Ilva Mică, drumul peste Strâmba, şi DJ 172 D, Ilva Mică-limită judeţ Suceava. Acest proiect însumează ca lungime 87 kilometri, iar valoarea investiţiei depăşeşte 400 milioane lei (circa 100 milioane euro).

Un alt proiect acceptat în reţeaa de drumuri regionale este cel care include DJ 170, şi anume de la Reteag (DN 17) la Breaza, la care se adaugă DJ 171, de la Uriu (DN 17) la limită cu judeţul Maramureş, pe Valea Ţibleşului. Documentaţia prevede modernizarea a 64 kilometri, costurile fiind approximate la 173 milioane lei (40 milioane euro).

La peste 186 milioane lei este estimată investiţia în modernizarea a 94 kilometri de drum judeţean, de la Bistriţa-n Căieşti, şi de la Şopteriu la Silivaş, iar de-acolo-n Sânmihai. În fapt, este vorba despre DJ 173, de la Bistriţa spre Jelna-Orheiu Bistriţei-Ragla-Budacu de Susu-Şoimuş-Şieu-Posmuş-Teaca-Ocniţa-Milaş-limită judeţ Mureş. Tot în acest proiect amplus este inclus şi DJ 162, de la Şopteriu la Silivaşu de Câmpie (DN 16), iar de aici prin Visuia, Miceştii de Câmpie, la Sânmihaiu de Câmpie (DJ 151).

Nu în ultimul rând, pe lista priorităţilor figurează şi modernizarea DJ 172 A (limită judeţ Cluj-Strugureni) şi Strugureni-Herina, pentru cei 31 kilometri fiind aprocimată o valoare de investiţie de 76 milioane lei (circa 19 milioane euro).
***
Deocamdată, vorbim despre popuneri de finanţare. Administraţia judeţeană se preocupă, momentan, de elaborarea sau reactualizarea unor studii de fezabilitate. După deschiderea sesiunilor de finanţare, depunerea cererilor, se va vedea care proiect va primi şi finanţarea certă.

În exerciţiul financiar 2007-2013, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud - sub mandatul a trei preşedinţi - a reuşit să atragă prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, o finanţare de 29.790.600 euro pentru reabilitarea DJ 151, km 45+810-126+712, limită judeţ Mureş-Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5