PDL sesizează Comisia Europeană privind achiziţiile publice fără licitaţie

*Cristian Florian, senator PDL: Se elimină principiile fundamentale în cheltuirea banului public: principiul transparenţei, principiul asigurării unei pieţe concurenţiale. *Ioan Oltean, deputat PDL: Această măsură deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public.

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost criticată în conferinţa de presă a PDL BN, parlamentarii democrat liberali precizând că această modificare a sistemului de achiziţii publice contravine normelor europene şi deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public.

PDL va sesiza în zilele următoare Comisia Europeană şi toate instituţiile specializate cu privire la modificările aduse în ultimele şase luni de Parlament şi Guvern legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice.

Cristian Florian, senator PDL: Cu alte cuvinte, de acum încolo, primăriile vor putea face reparaţii de grădiniţe, şcoli, drumuri, fără licitaţie. Situaţia este mai alarmantă în cazul regiilor autonome şi companiilor naţionale. Acestea vor putea încheia orice contract fără a da nicio explicaţie după propriile lor reguli. Nici măcar nu vom mai afla de existenţa acestor contracte, pentru că nu vor mai apărea în sistemul electronic de achiziţii publice. Iar, dacă într-un sistem transparent, echilibrat, controlat de ANRMAP mai existau şi derapaje, vă daţi seama ce se întâmplă într-un sistem lipsit de transparenţă în care ANRMAP este lipsit de pârghii, de control, la încheierea acestor contracte, având un drum clar spre desfiinţare. Considerăm că se elimină principiile fundamentale în cheltuirea banului public: principiul transparenţei, principiul asigurării unei pieţei concurenţiale. De aceea, PDL va face o sesizare la Comisia Europeană cu privire la acest demers al Guvernului Ponta de a desfiinţa piaţa concurenţială în ceea ce priveşte achiziţiile publice.

Ioan Oltean, deputat PDL: Aş sublinia un singur lucru, dacă în ceea ce priveşte majorarea plafonului pentru achiziţii publice, pentru servicii de la 15.000 de euro la 30.000 de euro şi pentru lucrări publice de la 30.000 de euro la 100.000 de euro, în cazul primăriilor, mai există o logică pentru a flexibiliza şi a da posibilitatea acestora de a nu sta chiar la discreţia unui întreg birocratism în ce priveşte lucrările, dar este inacceptabil, inadmisibil ca toate companiile de stat cu capital majoritar sau integral de stat să fie în afara procesului de licitaţie publică. Această măsură contravine nu numai oricărei reguli normale de gestionare a banului public, contravine normelor europene şi deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public. De aceea, PDL îşi va concentra atenţia în special pe această direcţie care este de nepermis şi de neadmis în virtutea eforturilor pe care guvernele, în ultimul timp, le-au făcut legat de necesitatea cheltuirii raţionale a banului public.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5