Pentru Clubul Monarhiştilor Bistriţeni

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni a fost înfiinţat în urmă cu câteva luni, are o activitate permanentă de la bun început, cu întruniri săptămânale la care pot participa şi neiubitorii de monarhii şi duşmanii conceptului european de regalitate, nu numai simpatizanţii şi membrii clubului.
Doar se ştie de când pământul, societatea umană a fost împărţită prin spiritualitate în două existenţe manifeste extreme; omenirea a cunoscut binele şi răul – când n-a avut binele, şi l-a construit; când nu a avut răul, la găsit şi încarnat. Omenirea a cunoscut cuvântul şi necuvântul, noaptea şi ziua, nisipul şi grohotişul şi stâncăraia, ura şi iubirea. În filozofie, în geografie, în istorie, în matematici, fizică şi chimie etc. se manifestă întotdeauna două tendinţe, cea progresistă şi frâna acesteia. Pe urmă, în filozofie şi logică au apărut mai multe tendinţe ale cunoaşterii: binele, mai puţin binele, mai mult binele, mai mult răul şi crima etc. Matematica s-a extins şi asupra cosmogoniei, încercând să cuprindă exactitatea naşterii Universului, însă nici astăzi nu a reuşit, nu i s-au împlinit strădaniile.De cum e abordată cosmogonia, începe să se vorbească la modul revolut şi toate curg în prezumţii, predicţii, viziuni, presupuneri şi, mai ales, teorii, care la rândul lor sunt pure invenţii spirituale şi imaginaţie umană. Teoriile însă nu pot fi abandonate. Scara lor formează evoluţia.Doctrina religioasă şi mistică de la „big bang” încoace a fost împărţită în toate direcţiile pământului, despre a cărui datare, punct de explozie iarăşi oamenii de ştiinţă vorbesc ca în ciurul lelei care ghiceşte în boabe de fasole. Aceasta este realitatea, nu e cazul să ne amărâm. Până acum, peste capetele pământenilor au fost anunţa zeci de sfârşituri ale omenirii care mai de care mai interesante. De-a lungul vremurilor au apărut vizionari care au anunţat apariţia monştrilor, a farfuriilor zburătoare şi a extratereştilor, nu de puţine ori apoi s-au manifestat teoretic apocalipse meteorologice. De pildă, acum trei ani, s-a afirmat public că vara de peste 8 luni va fi cumplit de secetoasă. La timpul potrivit însă s-a demonstrat că năbădăiosul anotimp nu a fost deloc sărit de pe calapod. Apoi că iarna care dă să cadă peste noi va cumplită, vor îngheţa motoarele maşinilor în timpul mersului pe autostrăzi, iar flegmele cetăţenilor vor încheţa instantaneu, de la gură până la trotuar. (Apropo: un meteorolog rus a anunţat recent că ne aşteaptă o iarnă 2013-14 groaznică. Omul rus, în cauză, cred că a făcut acest anunţ pur propagandistic, comercial, având în vedere că meteorologii, se ştie faptul, au oarecare exactitate în perevederi pe o perioadă de cel mult 3 săptămâni. Dar aici mai intervine şi handicapul tipic rusesc: de când e lumea, ruşii se pricep numai la viziuni mistice; deşi au trăit sub comunism zeci de ani, la ora actuală au pe teritoriul Rusiei şi Ucrainei cele mai multe icoane făcătoare de minuni din lume, după cum şi icoane făcătoare de rău au cu nemiluita.)
Membri ai Clubului Monarhiştilor Bistriţeni au avut şi apariţii locale televizate. În astfel de cazuri însă, am constatat cum repede se manifestă o ură făţişă faţă de termenul manarhie, de ideea de regalitate a te miri cui. În cazul unor emisiuni televizate „au voie” să-şi exprtime opinia şi opinenţi „externi”. Şi, în timp ce discuţi despre monarhii, despre regalitatea europeană, te trezeşti cu musafiri care intră unul pe fir, distorsionează cu voioşie tot ce s-a discutat până la un moment dat, ba unii se declară republicani şi afirmă că se simt jugniţi în republicitatea lor, cea cu lozinca „egalitate, fraternitate şi pierdere de vreme!”, şi încep să-şi susţină spiciul propriu, ca şi cum emisiunea TV ar fi a lor. Aşa a procedat, de-o pildă, Florin Cherji, cetăţean mon şer! jignit profund! mare republican PD-ist, PDL-ist, rupând astfel gâtul monarhiei. Dar, trebuie spus, că s-a dat nu orice fel de republican. Nu. S-a dat republican american... Astfel stând situaţia, m-am prins că omul începuse să vâjâie. Omul din Bistriţa nu a înţeles că nimeni nu a avut şi nu avea treabă cu republicanii săi. În emisiune nici măcar nu a fost pomenit termenul „republican”. Însă Florin Chereji s-a simţit frustrat cu de la sine. Ţinând-o morţiş: „Au afirmat, n-au afirmat, dar eu am auzit. Mă simt jignit”.
Mai trebuie să spun, după cum am observat, despre Clubul Monarhiştilor Bistriţeni că se simte foarte bine şi s-ar simţi şi mai foarte bine dacă nu ar fi vizitat, din interese oculte, şi de anumite persoane.

Virgil RAŢIU

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5