Clubul Monarhiștilor Bistrițeni a venit la Beclean să revitalizeze sentimente regaliste

Adusă în discuție de Clubul Monarhiștilor Bistrițeni, veniți la Beclean împreună cu președintele Marius Pop (medic stomatolog) să revitalizeze sentimente suverane, istoria Casei Regale Românești a fost, joi după-amiaza, lecție pentru elevii de liceu și mai tinerii participanți, temă generatoare de nostalgii pentru profesorii, oamenii de cultură, preoți și foști edili veniți la evenimentul petrecut la Centrul Misionar Social Cultural “Sfântul Apostol Andrei” din parc să rememoreze, printre altele, vizita pe acestea meleaguri a Majestății Sale din neuitata zi de 22 august 1997. În județ, ocazii similare, prilejuite de deschiderea către istorie și dorința de a o (re)învăța s-au mai creat la Năsăud și vor mai fi la Sângeorz-Băi, dar și la Beclean, acolo unde există intenția unei întâlniri viitoare cu prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Județean, invitat să discute pe tema șederii la Bistrița a prințului moștenitor Carol al II-lea.

Atmosfera din jurul Regelui, o simfonie cu sfințenie, eleganță și libertate totală
Totul a început cu intonarea Imnului Regal, după care dr. Marius Pop a trecut în revistă principiile și faptele care au dus la existența Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, de la înființarea din 1990 până astăzi, când funcționează ca organizație nonguvernamentală înregistrată oficial în urmă cu aproximativ un an și jumătate, în jurul unui nucleu activ format din circa 40 de persoane. Începuturile s-au conturat în lunile postdecembriste, sub forma unei mișcări nu foarte bine organizate, căci “eram câțiva “nebunatici” – numai așa ne puteam numi la acea vreme” - care i-au pus bazele, dintre care unii s-au prăpădit între timp, alții mai sunt și în ziua de azi – a povestit președintele Clubului Monarhiștilor Bistrițeni. Impresii personale deosebite i-a creat, însă, atmosfera “ca în biserică”, “de sfințenie”, de “simfonie”, de “libertate totală” pe care a trăit-o în 2012, la un Garden Party ținut la Palatul Elisabeta din București, un fel de picnic desfășurat în parc, lângă “Muzeul Țăranului Român”, reunind deopotrivă oameni simpli, țărani, muncitori și intelectuali într-o întâlnire cu Altețele Regale coborâte în mulțime (în jur de o mie de oameni) pentru schimburi de gesturi, de vorbe, strângeri călduroase de mâini. “Nu auzi un telefon, o vorbă spusă la repezeală”, mai apăsat, a descris dr. Marius Pop câte ceva din starea de acolo, imposibil de descris în cuvinte, dar îmbietoare în a o trăi și a o vedea, lăsând invitația deschisă oricui la participare, căci – nu-i așa? - “nicio simfonie nu poate fi povestită”. Oricum, regalitatea tocmai asta înseamnă - a completat vorbitorul: tradiție, continuitate, bun-simț, onoare, excelență, adică valori fundamentale ale umanității, până la urmă, pe care speră să le vadă instituite în România, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, sub forma unei monarhii constituționale. “Ar fi bine dacă ne-am putea organiza și în Beclean. Nu e vorba despre bani, politică”, ci de simțire autentică românească, cultură, civilizație și folclor, a concluzionat președintele Clubului Monarhiștilor Bistrițeni. În municipiu, pe de altă parte, există două propuneri avansate Primăriei sub formă de memoriu, pentru schimbarea numelui a două străzi: Bulevardul Republicii să se cheme Regina Maria, iar Piața Centrală, Regele Ferdinand.

Lecții
Ulterior, reperele istorice au fost trasate de profesorii Filip Florean și Ligia Dănilă, care au vorbit pe de o parte despre locul, rolul și importanța suveranilor în viața România, iar pe de altă parte despre implicarea reginelor și faptele monarhiei, subliniind meritele unor oameni care n-au fost români, dar care au slujit acest popor și au simțit în spiritul lui așa cum puțini au fost, de-a lungul timpului, cei capabili să o facă atunci când au preluat frâiele administrative, politice, culturale ale națiunii. De altfel, Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean are în oferta educativă opțională un curs de clasa a XI-a despre istoria monarhiei în România.

Cu modestie, un Rege între oameni
Viorel Luca a fost primarul Becleanului care a avut onoarea să-l primească aici, în istorica zi de 22 august 1997, pe Majestatea Sa, Regele Mihai, întâmpinat la Coldău de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare. Ceremonia a avut loc în centrul orașului, în zona unde e acum Restaurantul “Bachus” și Cofetăria “Polaris”, iar din comitetul de primire a făcut parte și (pe atunci) senatorul Teodor Câmpean. Într-o localitate unde nu erau la vremea respectivă prea multe variante, masa a fost servită la ceea ce acum numim Restaurantul “Intim” (patronul era membru convins PNȚCD), fostul monarh, care a stat cinci zile în județ, simțindu-se foarte bine alături de oameni – a povestit fostul edil.
Despre șederea în Bistrița-Năsăud a vorbit Traian Săsărman, membru în staf-ul de organizare a evenimentului: a venit la volanul unui Ford – Jeep – BMW – ARO – nu se mai știe exact – conducând destul de hotărât și a fost însoțit de o coloană oficială căreia “i-a interzis” folosirea semnalelor acustice; a fost primit cu suită la intrarea în județ și cazat în fosta casa a prim-secretarului de partid, ulterior CAR, Casa Corpului Didactic, acum sediu al Inspectoratului Școlar Județean, unde a fost surprins, în timpul liber, reparând uși ce nu se închideau; pentru cină, a preferat lubenița (i s-a cumpărat cel mai mare pepene verde găsit în piața din Bistrița); s-a oprit în localități simple, s-a bucurat alături de oameni, a stat de vorbă cu ei, a făcut poze rămase pentru eternitate; a participat, în 23 august, la un colocviu ținut alături de istorici pe scena Centrului Cultural Municipal, și a vorbit despre însemnătatea momentului.
Profesorul Cornel Cotuțiu a fost unul dintre cei care au avut ocazia să sărute mâna unei regine și să strângă mâna unui rege, făcând parte din echipa care i-a însoțit peste tot: “M-a impresionat modestia lui; a vrut să stea într-o casă, și așa s-a și întâmplat”, a împărtășit impresiile din vizita regală.

“Ce am fi putut fi dacă…”
Faptul că o țară poate fi condusă, prin prisma a ceea ce azi numim “interesul național”, de persoane care nu fac politică – pentru că Regele un astfel de conducător este – a fost unul dintre aspectele evidențiate de preotul Adrian Cherhaț, inspector de religie și monarhist convins de când se știe. Are și argumente: e mai convenabil ca un popor să fie condus de un om format, pregătit structural pentru asta, decât de indivizi “care s-au cocoțat” în vârful ierarhiei politice din România și pe care degeaba îi schimbăm din patru în patru ani, că nu rezolvăm altceva decât să fragmentăm viața publică românească. După susținerea unor astfel de principii pro regalitate, concluzia preotului a venit simplu, firesc: “Ce am fi putut fi dacă…” A întărit-o și părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu, cu gândul la părinții plecați dincolo cu nostalgia revenirii monarhiei în România. Ar putea fi o stare de neutralitate față de toată mizeria care este azi, a completat capul bisericesc ortodox, subliniind că în statele încoronate există civilizație, iar țara noastră ar fi ajuns una dintre cele mai prospere din lume dacă peste noi n-ar fi venit comunismul și dacă pe tron am fi avut un Rege. În final, i-a invitat pe toți să vadă biserica mare, acolo unde “pe lângă scaunul arhiepiscopal,există și un scaun regal, pentru orice eventualitate.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5