De Ziua Regalităţii în România, Clubul Monarhiştilor Bistriţeni a onorat cele trei evenimente istorice

Un moment şi eveniment de mare reverberaţie patriotică şi istorică s-a derulat în 10 mai, la muzeul marelui şi viteazului general, erou al neamului românesc, Grigore Bălan, în localitatea Blăjenii de Sus, în prezenţa membrilor şi simpatizanţilor Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, mass media, invitaţi din judeţul Cluj, cetăţeni etc.
Deosebita şi importanta activitate a fost organizată de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni, condus cu multă afecţiune şi demnitate faţă de valorile Regalităţi în România, dr. Tiberiu Podani, medic de familie, vicepreşedinte şi dr. Marius Nicolae Pop, medic stomatolog, preşedintele clubului, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” din B-N, care a constituit un feedback de rememorare a istoriei şi tradiţiei, a valorilor, onoarei, de comemorare a importanţei sărbătoririi zilei de 10 Mai în istoria României, prin sărbătorirea Zilei Regelui şi implicit a Regalităţii pentru bravul popor român.
Ziua de 10 Mai are o triplă semnificaţie pentru destinul naţiunii, când la 10 mai 1866, prinţul Carol depune jurământul de credinţă poporului român, iar la 10 mai 1877, principele Carol declară independenţa Principatelor Unite faţă de Poarta Otomană, împlinindu-se 140 de ani de la Ziua Independenţei de Stat a României şi 10 mai 1881, când România este pusă pe harta Europei, pentru prima dată Principatele Unite devenind Regatul României şi astfel Principele Carol devine pentru prima dată Regela Carol I al României.
Momentul de aleasă comemorare de la Blăjenii de Sus a debutat cu Imnul Regal, preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Marius Nicolae Pop salutând asistenţa şi mulţumind gazdelor, a rostit o scurtă şi documentată alocuţiune privind importanţa, semnificaţia şi valoarea istorică a zilei de 10 mai pentru poporul român, cât şi beneficiile aduse de Regalitate pentru România.
În acelaşi context privind tradiţia, onoarea faţă de trecutul istoric, disciplina militară şi patriotismul pentru păstrarea demnităţii şi integrităţii teritoriale a României a vorbit col. (r.) Vasile Măgeruşan – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” B-N, care a prezentat muzeul şi activitatea marelui general-erou Grigore Bălan, fiu al satului Blăjenii de Sus, care s-a jertfit pentru păstrarea independenţei şi integrităţii României.
O proiecţie relevantă şi documentată privind Regalitatea în România, dar mai ales Războiul pentru Independenţa României de la 1877 a fost făcută şi comentată de către col. (r.) Ioan Cordovan, preşedinte de onoare al Asociaţiei Cultul Eroilor B-N.
O prezenţă deosebită, care a onorat evenimentul, a fost d-na Mariana Berinde din Cluj, preşedinta Mişcării pentru Monarhie Constituţională din Cluj-Napoca, înfiinţată în 1990 de către I. Bondor, fost deţinut politic şi care a precizat că „venirea la Bistriţa este o datorie de onoare. Sunt încântată de ceea ce am văzut şi de activitatea desfăşurată în acest mimunat loc, apreciez dăruirea şi patriotismul membrilor şi conducerii Clubului Monarhiştilor Bistriţeni. Vă invităm oricând, cu drag, la Cluj. Regalitatea este o valoare pentru România”, fiind însoţită de către Horaţiu Baghiu, membru, care a apreciat activitatea desfăşurată.
Au opinat, cu argumente şi exemplificări, despre însemnătatea zilei de 10 Mai, pentru ţară, jurnalistul Ioan Lazăr de la cotidianul „Răsunetul”, ing. Mihai Fucă etc., fiind prezent Ioan Runcan din Blăjenii de Jos, în vârstă de 93 de ani, care a făcut parte din Garda Regelui Mihai I.
Au urmat o şedinţă de imortalizare foto a momentului şi de socializare cu impresii şi propuneri.
A fost o zi în care s-a onorat istoria neamului pentru a impune respect faţă de noi, în calitate de cetăţeni, şi faţă de noi, cei care facem parte dintr-un popor care trebuie respectat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5