Pentru prima dată, un Mitropolit Ortodox a binecuvântat credincioşii din Borleasa. Mitropolitul Andrei: Părintele paroh Maftei Hiticaş, vrednic este!

Bucurie mare pentru credinicoşii ortodocşi din Borleasa. Pentru prima dată în satul de pe Valea Ţibleşului a poposit un mitropolit ortodox. ÎPS părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost primit încă de la poarta de intrare în localitate, făcută special pentru acest eveniment, cu ramuri de brad şi icoana Mântuitorului, de către tineri în frumoase costume populare, călare, aşa cum este datina străbună pentru a întâmpina oaspeţii de seamă. Apoi, în faţa bisericii, Înaltul ierah a fost primit de preotul paroh Maftei Hiticaş, protopopul Doru Zinveliu cu Evanghelia, iar tinerii din sat l-au aşteptat cu pâine şi sare, dar şi cu un buchet de flori, semn al preţuirii şi al mulţumirii prezenţei în mijlocul lor.
Pentru început, au fost binecuvântate lucrările de la biserică şi a fost sfinţit Altarul de Vară. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Andrei, alături de un sobor de peste 20 de preoţi, din care au făcut parte protopopul Doru Zinveliu, diaconul mitropolitan Claudiu Grama, părintele duhovnic Siluan de la Mănăstirea Dobric. Răspunsul la Sfânta Liturghie a fost dat de către Corul de copii al parohiei, îmbrăcaţi şi ei în frumoase costume populare, printre aceştia remarcându-se şi Crina Zăgrean, tânără interpretă de muzică populară. Priceasna a răsunat prin glasul artistului Alexandru Pugna. În cuvântul său, Mitropolitul Andrei a vorbit despre rolul credinţei şi importanţa rugăciunii în viaţa credincioşilor. Impresionant şi momentul în care părintele mitropolit a împărtăşit zeci de copii, pentru care, la finalul Sfintei Liturghii, a oferit daruri în cărţi de rugăciune şi icoane sfinte.
În cuvântul său, părintele protopop Doru Zinveliu a vorbit despre comunitatea din Borleasa, oamenii de aici fiind însoţiţi de sunetul clopotelor şi de rugăciune în fiecare clipă de vieţii lor, la ieşirea din casă, la munca câmpului făcându-şi semnul Sfintei Cruci şi rostind un „Doamne ajută”.
La rândul lui, profund emoţionat, părintele Maftei Hiticaş a vorbit despre comunitatea pe care o păstoreşte de 18 ani şi care l-a urmat în rugăciune în toată această perioadă.
Pentru dragostea şi devotamentul faţă de Sfânta Biserică, pentru modul în care a ştiut să aibă grijă de Casa Domnului, împodobind-o şi aşezând-o la loc de cinste în comunitate, preotul Maftei Hiticaş a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, primind şi dreptul de a purta cruce, cea mai mare recunoaştere pentru un preot. „Vrednic este” a rostit Mitropolitul Andrei în momentul în care i-a oferit Crucea părintelui în faţa celor peste 2000 credincioşi. De asemenea, au fost acordate diplome de aleasă cinstire pentru primarul comunei Târlişua – Vlăduţ Purja, viceprimarul Florin Pop, directorul şcolii (consilierul judeţean) Mihai Forai, pentru cei din Consiliul Parohial, cu toţii fiind alături de părintele Hiticaş în lucrările săvârşite la biserică.
La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Alexandru Pugna, senatorul Ioan Deneş, administratorul judeţului – Florin Moldovan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean – Bogdan Ivan, alte oficialităţi care s-au bucurat, alături de credincioşi, de sărbătoarea duhovnicească.
Evenimentul a continuat la Casa Parohială cu o sfeştanie, Mitropolitul Andrie punând semnul Sfintei Cruci pe lucrările săvârşite aici,
A fost o zi care, cu siguranţă va rămâne ca un reper pentru comunitatea din Borleasa, pentru cei 18 ani de pastoraţie, părintele Matfei Hiticaş, unul dintre vrednicii preoţi de pe Valea Ţibleşului, meritând felicitările noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5