Performanţă de excepţie pentru Alexandru Grecu la "RAGO International Guitar Competition" din Stuttgart

 Acest început de primăvară aduce pentru şcoala de chitară bistriţeană un rezultat excepţional. De această dată de la Stuttgart (Germania), acolo unde în 2 martie a avut loc una dintre cele mai importante competiţii dedicate chitarei din Europa - a 11-a ediţie a concursului "RAGO International Guitar Competition". 

   Juriul competitiei a fost compus din muzicieni şi pedagogi recunoscuţi la nivel internaţional - prof. Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director "RAGO International Guitar Competition"; Peter Stewart (Scoţia), Roman Viazovskiy (Ucraina), Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule şi prof. Alfred Eickholt (Germania).

Competitţa a reunit chitarişti din toata Europa - Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoţia, Cehia, Croaţia, Serbia, Slovenia, România -  fiind structurată pe două categorii de vârstă, categoria I (până la 15 ani) şi categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs, Alexandru Grecu, a participat la cea mai disputata categorie de vârstă (până la 18 ani) obţinând premiul al doilea. La această categorie de vârstă a avut de interpretat şi o melodie a compozitorului Alexis Rago (1930-2009) - Avant l'Aube - fiind impusa de organizatori.

La Gala Premiilor susţinută în sala "Robert Bosch Saal", câştigătorii locurilor 1, 2 şi 3 de la cele două categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză, în hol, la un pahar de suc, au beneficiat de îndrumări şi sfaturi din partea fiecărui jurat. 

     Alexis Rago s-a născut în 1930 la Caracas (Venezuela), a înfiinţat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, fiind director al conservatorului, compozitor, contribuind enorm la viaţa culturală a acestui oraş. În anul 2009,  Alexis Rago moare la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun (din 1992), prof. Alfoso Montes, ia decizia de a înfiinţa în cinstea profesorului o competiţie care promovează compoziţiile de chitară ale compozitorului venezuelean pentru tinerii de până la 18 ani.

     Alexandru Grecu este elev în clasa a XI-a la Liceul de Muzică "Tudor Jarda" din Bistriţa şi studiază chitara clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

     

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5