Perioada de concediu medical a fost redusă, iar autorităţile pot verifica dacă cei bolnavi sunt acasă

Numărul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30, iar angajaţii care-şi iau concedii medicale vor fi verificaţi cu poliţia. O ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri înăspreşte condiţiile pentru angajaţii care vor să-şi ia concedii pe caz de boală. Vor fi mai aspru pedepsiţi şi medicii care dau nejustificat concedii medicale.

Poliţiştii vor verifica dacă cei aflaţi în concedii medicale se află la domiciliile lor şi au nevoie cu adevărat de concediu

La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere în care va indica adresa la care va putea fi găsit. În cazul în care angajatul nu este găsit acasă, se va întocmi un proces verbal, iar de a doua zi concediul nu va mai fi plătit.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale. Astfel, concediul medical se va putea prelungi începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91 zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Amenzile pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor aferente concediilor medicale, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. De asemenea, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, numărul zilelor acordate angajaţilor pentru concediu medical va fi redus de la 45 la 30. Ministrul Sănătăţii a explicat că prin noua măsură se limitează folosirea în mod abuziv a concediilor medicale. Anul trecut au fost eliberate 2,7 milioane de concedii medicale. Adică unul din doi angajaţi şi-a luat concediu medical anul trecut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5