Spaţiul pentru fumat va reprezenta 50% din suprafaţa localului
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au început controalele în localurile din toată ţara, pentru a vedea dacă spaţiile pentru fumat sunt delimitate şi asigurate cu ventilaţie corespunzătoare, potrivit noilor norme care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Conform Ordonanţei Guvernului 5/2008, începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces.
„De la această dată, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează. Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 de lei”, ne-a declarat Lorica Şut, inspector şef adjunct Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud.
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2009 este interzisă comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ cu excepţia celor de învăţământ superior.
„De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscripţionarea de avertismente pe toate produsele din tutun. Actul normativ actualizează şi cuantumurile amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea 457/2004. Astfel, distribuirea gratuită a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sancţionează cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice”, a completat Lorica Şut.
Nu vor scăpa de verificări nici care sponsorizează evenimentele de lansare a unor noi mărci de ţigări. Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activităţilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor şi activităţilor care se desfăşoară în unităţile medicale sau în unităţile de învăţământ medico-farmaceutic se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Citiţi şi:
- 10.000 de lei amendă și suspendarea activității pentru un agent economic care nu a respectat prevederile legale privind comercializarea produselor din tutun minorilor
- Bistriţa: Agent economic sancționat pentru comercializarea de țigări electronice la automat
- Sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea termenului legal de transmitere a facturilor în sistemul național RO e-Factura
- Serviciile de agrement, verificate de Protecţia Consumatorilor
- Proprietarii de câini și pisici, obligați să-și vaccineze antirabic animalele, altfel riscă amenzi
Adaugă comentariu nou