Proprietarii de câini și pisici, obligați să-și vaccineze antirabic animalele, altfel riscă amenzi

Proprietarii și deținătorii de câini și pisici au obligația de a se prezenta la sediile circumscripțiilor sanitar-veterinare de asistență în a căror rază își au domiciliul, în vederea luării în evidență și a catagrafierii, de a prezenta animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice și de a deține un carnet de sănătate al animalului, în care să se evidențieze acțiunile imunoprofilactice antirabice efectuate și tratamentele. De asemenea, potrivit  art. 11 din Ordinul 29/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind măsurile generale de prevenire și control al rabiei la animalele domestice și sălbatice, proprietarii trebuie să anunțe imediat medicului veterinar orice mușcătură produsă la om de către câinii aflați în proprietatea sau îngrijirea lor, precum și orice modificare a comportamentului acestora, informează directorul executov Sorin Oros Mănarcă de la DSVSA BN. Campania de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice se realizează în perioada octombrie 2016 – februarie 2017.

“Conform art. 8, alin. 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 155/2001-privind gestionarea câinilor fără stăpân modificată prin Legea 258/2013 precum și art. 4 din Ordinul 1/15.01.2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării tuturor câinilor din proprietatea acestora și în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei, acestora exclusiv prin implantarea unui microcip”, explică şefuL DSVSA BN.

Câinii nou născuți se identifică în primele 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora. În conformitate cu art. 4, alin. 2 din Ordinul 1/2014, câinii neidentificați și neînregistrați, aflați în spațiile publice, sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.

Potrivit prevederilor legale, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, care nu și-au microcipat câinii se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Proprietarii care nu vaccinează antirabic câinii din proprietatea acestora se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei. Abandonarea și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constitue infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei și confiscarea animalelor conform art. 23 din Legea 205/2004 modificată cu Legea 9/2008.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5