Perioadele ,,asimilate” nu se iau în considerare la pensia anticipată

În baza noii legi a sistemului unitar de pensii din România (Legea 263/2010), bărbaţii şi femeile care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita Casei Judeţene de Pensii acordarea de pensie anticipată sau anticipată parţială cu cel mult cinci ani mai înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Trebuie însă subliniat faptul că, spre deosebire de pensia pentru limită de vârstă şi vechime integrală, la calculul pensiei anticipate sau anticipate parţiale nu se iau în calcul aşa-numitele perioade asimilate de stagiu.

Cei care doresc să solicite pensie anticipată sau anticipată parţială ar trebui să ştie că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate sau anticipate parţiale nu se iau în considerare următoarele perioade asimilate: perioada în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, perioada studiilor universitare, respectiv perioada stagiului militar.

În luna ianuarie 2011 se pot înscrie la pensie anticipată parţială, femeile care au împlinit vârsta de 55 ani şi 3 luni şi au realizat un stagiu minim de 30 ani şi 3 luni, respectiv bărbaţii care au împlinit vârsta de 60 ani şi au realizat un stagiu minim de 35 ani.

Comentarii

27/04/17 06:29
STAN FLORICA

AM VIRSTA DE56DE ANI SI4 LUNI,AM VLUCRAT PINA ACUM 37 DE AIN, POT ESI LA PENSI ANTICIPAT?VA MULUMESC. STR.TOPOLOGULUI NR3,BL.Z4,AP.1 S5 BUCURESTI. TEL0767111183 SAU0784649008

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5