Legea pensiilor s-a schimbat. Vezi cum se calculează pensia anticipată parţială, dar şi celelalte modificări!

Urmare a intrării în vigoare a Legii 142/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 528/14.07.2016, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică astfel:

         1.Schimbarea sistemului de calcul al pensiei anticipate parţiale, astfel, dacă legea prevedea, până acum, că valoarea pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă.

         În noua formulă, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit tabelului de mai jos cu procentaje diferenţiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scăzând cu 0,05%, în plaje de un an, până la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

Perioada de cotizare realizată peste Procentul de diminuare pentru

stagiul standard complet de             fiecare lună de anticipare (%)

cotizare prevăzut în anexa nr.5

Până la 1 an                                              0,50

Peste 1 an                                        0,45

Peste 2 ani                                       0,40

Peste 3 ani                                       0,35

Peste 4 ani                                       0,30

Peste 5 ani                                       0,25

Peste 6 ani                                       0,20

Între 7 şi 8 ani                                  0,15

         2.O altă noutate adusă sistemului public de pensii se referă la fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, această fracţiune de an de stagiu poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.

         3.Noile modificări aduse se referă şi la persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parţială.

         4.Începând cu data intrării în vigoare a Legii 142/2016 şi notării se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare social.

Director executiv,

Sanda Alina Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5