Avalanşă de pensionări anticipate

Peste 1.700 de bistriţeni au cerut pensie anticipată

Pensia anticipată a devenit colacul de salvare pentru foarte mulţi bistriţeni. La nivelul judeţului, majoritatea pensiilor anticipate sunt parţiale. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP), numărul actual de pensii anticipate parţiale aflate în plată este de 1.724.

Avalanşa de solicitări vine după ce, în perioada iulie – decembrie 2010, pensionările înainte de termen au fost sistate.

În general, şi-au depus dosarele oamenii care nu mai au niciun fel de venit sau cei care au fost în şomaj şi nu mai primesc acea indemnizaţie de şomaj.

Potrivit noilor prevederi legale, pensionarea anticipată poate fi cerută cu cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă acei contribuabili au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. În cazul pensionărilor anticipate parţial, perioada care depăşeşte stagiul complet de cotizare poate fi mai mică de opt ani, însă în acest caz beneficiarul primeşte o penalizare de până la 0,75% din punctaj, în raport cu numărul de luni de anticipare.

Dosarul de pensionare anticipată trebuie să conţină o cerere, carnetul de muncă copie şi original, carnetul de asigurări sociale, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverinţa privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverinţă din care să reiasă data încetării calităţii de asigurat şi alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Dosarul se depune de către solicitant, sau după caz, prin mandat prin procură specială. De asemenea, cererea de pensionare împreună cu aceste acte se depun începând cu data îndeplinirii acestor condiţii la Casa teritorială de pensii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5