Pomul cu ouă de Paşte, un obicei săsesc dus mai departe de elevii bistriţeni
Este deja al patrulea an în care elevii bistriţeni împodobesc cu ouă un copac din fața Bisericii Evanghelice, pentru a marca sărbătorile pascale într-un mod deosebit, ducând mai departe o tradiție săsească.
La evenimentul promovat de Primăria Bistriţa au participat elevi de la școlile gimnaziale și liceele din municipiu, decoraţiunile fiind realizate de elevi voluntari de la Cercul de pictură al Centrului Comunitar pentru Tineret - Școala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială nr. 4, Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, Școala Gimnazială nr. 7 și Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, dar şi la orele de curs.
Primarul Ovidiu Creţu i-a felicitat pe elevi pentru modul în care au decorat ouăle şi le-a urat o vacanţă frumoasă de Paşti. Acesta a precizat că fiecare şcoală ar putea prelua ideea municipalităţii şi să-şi decoreze un Pom de Paşti.
Şcolarii, asistați de cei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, au agăţat ouăle decorative pe crengile copacului din Piața Centrală. Pompierilor voluntari le-a revenit misiunea de a amplasa toate cele peste 500 de ouă pictate de elevii bistriţeni.
Saşii bistriţeni obişnuiesc să pună pe masă, de Paşti, crenguţe împodobite cu ouă, care simbolizează viaţa, renaşterea. În Germania, sunt împodobiţi cu ouă copaci întregi şi există chiar competiţii între localnici privind cel mai mare număr de decoraţiuni.
Pomul de Paşti completează atmosfera de sărbătoare, casta după ce au fost jeja amplasate ouăle din fibră de sticlă, în apropierea bisericilor ortodoxe din oraş, dar şi în proximitatea Bisericii Evanghelice.
Adaugă comentariu nou