POSTUL CRĂCIUNULUI - întrebări și sfaturi

Pr. Vasile Beni

1) Cum să postim cu folos?

2) Câteva reguli simple

3) Importanța postului în familie                                                                          

CUM SĂ POSTIM?

Este foarte important ca de fiecare dată când vrem să facem un lucru să privim și să vedem ce ne spune sfânta scriptură,legat de ceea ce noi am vrea să facem. Astfel, în cartea proorocului Isaia la capitolul 58 ni se spune cum poporul evreu a cârtit împotriva lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu-l ascultă: ,,de ce să postim dacă Tu nu vezi? La ce să smerim sufletul nostru dacă Tu nu iei aminte?....voi postiți ca să vă certați și vă sfădiți și vă bateți furioși cu pumnul, nu postiți cum se cuvine.. este oare acesta un post care-mi place, zice Domnul? Rupeți lanțurile nedreptății... împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine (Isaia 58,2-7)" Ce învățăm că un post însoțit de păcate nu este auzit și că postul adevărat este cel al sufletului. ,,Nu știți postul care-mi place- să nu faci nedreptate, să nu asuprești, să dai pâine flămândului, să nu fii mândru și apoi: ,,lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi, dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu, atunci vei striga și Domnul te va auzi, iar la strigătul tău va zice Iată-Mă(Isaia 58,8-9)  

CÂTEVA REGULI SIMPLE pe care ar trebui să le respecte cei care postesc: Să nu ținem ură, vrăjmăşie sau invidie.  

Să iertăm din toată inima, pentru că și Dumnezeu nu ne judecă după dreptate ci prin iubire.

Să ne spovedimsă ne eliberem de povara negativă ce o purtăm în suflet.

Să ne împărtășim-unindu-ne cu Hristos.

Să ne rugăm cu smerenie în fiecare zi, dimineaţa, seara , chiar şi pentru binele duşmanilor, împlinind astfel porunca Domnului.

Să facem milostenie după puterile noastre, adică ai milă de alţii, ca şi Hristos să aibă milă de tine. 

Să întoarcem la credinţă pe cel căzut ori neştiutor, dăruindu-i un sfat bun.

Să vizităm un bolnav, uşurând suferinţa şi vom putea să auzi şi noi la Judecată, chemarea Mântuitorului de a moşteni Împărăţia Cerurilor.

Să pomenim  și să facem milostenie pentru cei adormiţi, după rânduielile Bisericii, în semn de iubire, recunoştinţă şi neuitare faţă de ei.

Dar  să avem grijă să nu  mândrim cu cu postul nostrum (ex fariseul: postesc de două ori pe săptămână) şi cu nimic din ceea ce faci bun, ci în fiecare zi să spui: Slugă netrebnică sunt, pentru că am făcut numai ceea ce eram dator să fac” (Luca 17, 10).Să postim benevol, să nu înlocuim o plăcere cu o altă plăcere. Pentru că postul înseamnă luptă cu lăcomia, îmbuibarea, jertfă ,efort. 

         Să nu postim doar de la mâncare –pentru că postul nu este abținere doar de la mâncare și băutură, ci și de la fapte rele. Să postim, căutând virtuţile sufleteşti pentru că nu e suficient să te fereşti de rele trebuie să practici cele bune, dacă vrei ca binele să crească în tine şi în jur.      

IMPORTANȚA POSTULUI ÎN FAMILIE-aduce cele mai mari realizări: alungă ispitele, dă înţelegere şi dragoste între soţi, izbăveşte de duşmani, dă înţelepciune şi luminare de minte celor care studiaz, izbăveşte de patimi şi boli, curăţă păca­tele şi ne dă mântuire.

În încheiere, vă îndemn pe cât vă stă în putință să postiți  sau haideți să postim pentru sănătatea sufletului și a trupului dar si pentru ceea ce avem nevoie: unii pentru mulțumire, pentru că avem un serviciu, pentru ajutor la școală, pentru înțelegere în casă sau căsnicie fericită sau pentru că Dumnezeu ne ține în viață. Dar cum?-cu ochii- să nu vedem chiar toate la aproapele, cu buzele -să nu vorbim lucruri urâte, cu urechile -să nu auzim chiar totul, cu trupul-să renunțăm la fumat, alcool.Toți putem posti de fapte urâte chiar și cei bolnavi. Și cine se înfrânează de la fapte urâte se poate înfrâna și de la mâncare și băutură. Lucru pe care ni-l spune și sf Ioan Gură de Aur: ,,Postiți ?Arătați-mi prin fapte,cum? De vedeți un sărac aveți milă de el, un dușman împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați. Nu numai gura și stomacul să postească, ci și ochiul și urechile și picioarele voastre”. Să căutăm așadar a posti cu folos pentru noi dar și pentru cei dragi. Amin!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5