Preot Vasile Beni: Haideţi să încercăm să postim şi de bucate, dar şi de păcate
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am ajuns să începem un nou Post al Crăciunului, perioadă în care ar fi bine să încercăm să facem mai mult pentru sufletul nostru. Pentru că din punct de vedere material încercăm şi ne străduim să nu ne lipsească nimic, ba chiar să agonisim şi să strângem bunuri materiale, pentru noi şi dacă se poate şi pentru urmaşii noştri. Şi nu este greşit pentru a fi preocupaţi de ziua sau de zilele care vor veni. Însă importanteste să nu uităm de sufletul nostru care ar trebui să privească mai mult spre Dumnezeu. Şi Biserica a considerat că este un bun şi binevenit prilej spre a medita la mai multe lucruri la acest început de post al Crăciunului:
Ce este postul - Dacă ar trebui să răspundem în cuvinte simple ce este postul am putea spune că postul este o abţinere sau înfrânare, totală sau parţială, de la mâncărurile de dulce, băuturi alcoolice și de la fapte rele.
Ce ne spune Sfânta Scriptură despre Post - În cartea proorocului Isaia, la capitolul 58, ni se spune cum poporul evreu a cârtit împotriva lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu-l ascultă: „de ce să postim dacă Tu nu vezi? La ce să smerim sufletul nostru dacă Tu nu iei aminte?....Voi postiți ca să vă certați și vă sfădiți și vă bateți furioși cu pumnul, nu postiți cum se cuvine.. este oare acesta un post care-mi place, zice Domnul? Rupeți lanțurile nedreptății.. împarte pâinea ta cu cel flămând ,adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine (Isaia 58,2-7). Ce învățăm? Că un post însoțit de păcate nu este auzit și că postul adevărat este cel al sufletului. „Nu știți postul care-mi place -să nu faci nedreptate, să nu asuprești, să dai pâine flămândului, să nu fii mândru și apoi: „lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi, dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu, atunci vei striga și Domnul te va auzi, iar la strigătul tău va zice Iată-Mă (Isaia 58,8-9).
Ce ne spun Sfinţii Părinţi despre Post? Dacă ne-am opri la sfaturile şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi cred că am putea înţelege mai bine cum ar trebui să postim. Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai mari sfinţi ai bisericii, ne învaţă: „Postiți? Arătați-mi prin fapte. Cum? De vedeți un sărac aveți milă de el, un dușman împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați. Nu numai gura și stomacul să postească, ci și ochiul și urechile și picioarele voastre”.
Cum să postim înainte de Crăciun - Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este un post de pregătire și de curățire duhovnicească ca să primim în noi, în peștera trupului și în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume și Se face om, pentru ca pe oameni să-i ridice la viața duhovnicească și dumnezeiască .Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care coboară din Ceruri, vrea să coboare în sufletele noastre, să lumineze viața noastră și să ne ridice pe noi la viața duhovnicească sau cerească. Postul acesta al Crăciunului este, în primul rând, o pregătire, o sfințire a gândurilor, a simțirilor, a trupului și sufletului nostru prin pocăință, prin Spovedanie și Împărtășanie, pentru a mărturisi că: Fiul lui Dumnezeu a venit în lume, Să se nască şi să crească, Să ne mântuiască
Reguli simple când postim:
-Să postim de bună voie, nu din obligaţie, nu postesc pentru un anumit lucru, postesc pentru a mă apropia mai mult de Dumnezeu.
-Să nu înlocuim o plăcere cu o altă plăcere. Trăim într-o lume, am putea spune pentru unii, a tuturor bunătăţilor, când avem de toate. Dar Postul înseamnă luptă cu lăcomia, îmbuibarea, jertfă, efort. Vorbesc unii de „mâncarea delicioasă de post”. Postul este însă înfrânarea de la pofte şi plăceri.
-Să încercăm să devenim mai buni - iar a încerca să devii mai bun presupune un anumit efort intelectual,dar şi spiritual. Pentru că aşa cum am amintit, trebuie să fie o lucrare împreună a celor două feluri de post şi de bucate dar, în acelaşi timp şi de a ne feri de păcate. Amin!
Citiţi şi:
- Pr Vasile Beni: Postul Crăciunului. Câteva reguli simple pe care ar trebui să le respectăm când postim și importanţa postului în viaţa de familie
- Pr. Vasile Beni: Postul Crăciunului este o călătorire frumoasă spre Betleem
- Pr. Vasile Beni: Postul Crăciunului este o călătorie frumoasă spre Betleem
- POSTUL CRĂCIUNULUI- întrebări și sfaturi
- Postul CRĂCIUNULUI POSTUL CE ESTE ŞI CE NU ESTE-ŞI TOTUŞI CE ÎNSEAMNĂ POSTUL?
Adaugă comentariu nou