Postul, pregătire pentru o viaţă creştină

Seara duhovnicească de marţea trecută de la biserica „Coroana” din Bistriţa l-a avut ca şi invitat pe Părintele Dumitru Cobzaru, exarhul Mânăstirilor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, iar tema pe care a abordat-o a fost: Postul, pregătire pentru o viaţă creştină.
Monahul de la Cluj a dedus necesitatea postului din episodul căderii în păcat al protopărinţilor noştri Adam şi Eva. Un post care dincolo de abstinenţa de la unele alimente este de fapt o incursiune prin rugăciune în apropierea lui Dumnezeu. Scopurile postului fiind pocăinţa, cerinţe pentru nevoile cotidiene, aşteptarea unui eveniment central din viaţa creştinismului (Învierea Mântuitorului Iisus Hristos) şi în principal cufundarea la starea echilibrului lui Adam din rai.
Pornind de la analiza antropologică, egumenul transilvănean a evidenţiat ruptura dintre limbaj, acţiune şi gândire, cauzată de sălăşluirea păcatului în om; un dezechilibru între raţiune, sentiment şi voinţă, dezechilibru din care postul reprezintă o ieşire la liman.
În post, rugăciunea lui Iisus „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul / păcătoasa”, reprezintă o cufundare în adevărata valenţă a postului: schimbarea, smerenia, întoarcerea la Dumnezeu. O smerenie, înţeleasă de către părintele invitat, Dumitru Cobzaru ca fiind încarnată în realism şi într-o luptă continuă cu tentaţia mândriei.
Conferinţa de faţă, organizată de către Clubul Internaţional Transilvania şi Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa, în cadrul unui ciclu de sesiuni spirituale: Marţea Gândirii Creştine, a avut un format special, fiind transmisă de postul de televiziune AS TV, la emisiunea „Lumină lină” – realizator Părintele Nicolae Feier. De asemenea, au intervenit cu comentarii Părintele Protopop Alexandru Vidican, Părintele Inspector Lazăr Cozman, Părintele Paroh Ioan Suciu şi cu întrebări, mulţi credincioşi participanţi.

Prof. Florin I. Bojor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5