Povestea socăciţelor, alături de tezaurele umane vii din Bistriţa-Năsăud, în Ghidul Diversităţii
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a găzduit în cadrul Săptămânii Multi+ (Cultural.Gastronomic. Comunitar)” lansarea Ghidului Diversităţii culturale, gastronomice şi etnice din judeţul Bistriţa-Năsăud, realizat în cadrul proiectului „Socăciţele, bucătăresele comunitare- păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare tradiţionale”, implemnentat de Fundaţia Progress. Ghidul cuprinde o serie de povestiri descoperite în această perioadă, cum ar fi: Sfârleaza harnică, ciuvicul, croitorul norocos, Paştele blajinilor. De asemenea, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu toate trăsăturile lui etno-culturale, este prezentat de Gheorghe Crişan, preşedintele Fundaţiei Progress. Menuţ Maximinian scrie despre Tezaurele umane vii de pe Valea Someşului, amintind aici pe Lucia Todoran, Aurica Brânduşa, Floarea Cosmi, Nechita Bumbu, Liviu Păiuş ş.a. Despre socăcit şi socăciţe scriu prof. Radu Băeş şi prof. Liviu Păiuş. Cartea mai include şi date esenţiale legate de nuntă, dar şi de naştere şi înmormântare, precum şi un calendar al evenimentelor de semă ce se derulează de-a lungul anului, lucrarea fiind coordonată de Ramona Sinca, pe raza judeţului. Din echipa de proiect, manageriată de Gheorghe Crişan, mai fac parte Ramona Sinca – responsabil de comunicare şi Menuţ Maximinian, referent cultural proiect. La lansarea ghidului au fost prezenţi Ioan Pintea – managerul Bibliotecii Judeţene, directorul ADI „Turismul în Bistriţa-Năsăud” – Simion Creţa, responsabilii de proiect Liviu Păiuş, Radu Băeş şi Vasile Svinţiu, dar şi socăciţele Acu Maria – Rebrişoara, Ţiolan Măriuca – Feldru, Alexandra Buburuzan – Rodna.
Tot la Biblioteca Județeană a avut loc și Premiera Povestirilor digitale despre viața în satele bistrițene, realizate de către tineri din Rodna, Feldru și Sângeorz-Băi, în cadrul unui atelier. Astfel, invitații la eveniment au putut asculta 11 podcasturi și viziona 7 povestiri digitale, având drept subiecte: viața bunicilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; prima iubire a unui unchi pentru o fată de la circ; strânsul fânului în familie; pregătirea saramurii, pitulatul ciorbei de macaroane. Povestirile vor continua să fie proiectate pentru publicul larg și în perioada 10-12 August, zilnic între orele 13:00 – 14:00, atât la Biblioteca Județeană, cât și la Biblioteca Orășenească Sângeorz-Băi și la Muzeul Minier din Rodna.
„Socăciţele – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.
Citiţi şi:
- Socăciţele, un brand pentru judeţ
- Socăciţele și bucatele lor intră în competiţie. Duminică, la Rebrişoara, va fi aleasă SOCĂCIŢA VĂII SOMEŞULUI SUPERIOR
- Socăciţa – rol de seamă la praznic, actor al dezvoltării durabile zi de zi
- SOCĂCIȚELE... la final de proiect!
- „Secretele” socăciţelor de pe Valea Someşului, într-o carte de bucate
Adaugă comentariu nou