Socăciţele, un brand pentru judeţ

Fundația Progress Bistrița a lansat proiectul “Socăciţele - bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Proiectul are un buget de 65.500 lei și o perioadă de implementare de 11 luni (aprilie 2015 – martie 2016).

Obiectivul proiectului “SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare” este acelea de a contribui la descoperirea și promovarea artei socăcitului prin înregistrarea patrimoniului culinar din Valea Someșului Superior, identificarea socăcițelor active în zonă (cu precădere în localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna), promovarea lor și a artei socăcitului, ca formă de antreprenoriat social și realizarea, în format electronic, a unor publicații care să conțină rețete și tradiții specifice celor care sunt recunoscute de comunitățile locale drept cele mai bune și pricepute operatoare în domeniul găzdăcitului.

„Pentru atingerea acestor obiective, vor fi implementate două mari campanii, de conștientizare asupra diversității culturale și de promovare a egalității de șanse/dezvoltării durabile; va fi reactivată comunitatea de socăcițe de la nivel județean; va fi transpus patrimoniul cultural-gastronomic în format digital - “eBook cu reţete şi indicaţii preţioase vieţii omului, culese de la socăcițe”. De asemenea, va fi realizat un film și album foto documentar, iar la finalul proiuectului vor fi organizate două mari evenimente la finalul proiectului - expoziţie multimedia itinerantă și sărbătoarea convivială “Socăcița Văii Someșului Superior””, a precizat managerul de proiect Gheorghe Crişan.

Din echipa de proiect, manageriată de Gheorghe Crişan, mai fac parte Ramona Sinca – responsabil de comunicare şi Menuţ Maximinian, cel care va coordona echipele care vor culege datele din cele trei localităţi – Rebrişoara, Feldru şi Rodna.

La evenimentul găzduit de sala de conferinţe a Hotelului Decebal, au participat managerul Complexului Muzeal Judeţean – dr. Alexandru Gavrilaş, managerul Centrului Centrului Cultural Municipal – dr. Dorel Cosma, directorul ADI „Turismul în Bistriţa-Năsăud” – Simion Creţa, consilierul prefectului – Paula Stoica, etnologii Liviu Păiuş şi Vasile Filip, profesorii Radu Băeş şi Vasile Svinţiu, reprezentantul Astrei Năsăudene – Niculaie Vrăsmaş etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5