SOCĂCIȚELE ... la final de proiect!

Fundaţia Progress Bistrița anunță finalizarea proiectului SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Granturile SEE. Proiectul a avut un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 14 luni.

Finalizarea oficială a proiectului va fi realizată printr-o conferință de presă în data de 27 Iunie 2016, în intervalul orar 9:30 – 13:00, la sediul redacţiei Răsunetul şi la Hotelul Bistriţa din municipiu. La conferință sunt invitați să participe reprezentanți mass-media, instituții culturale și cetățeni din județul Bistrița-Năsăud interesați de promovarea patrimoniului cultural-gastronomic local. 

 

În tradiția satelor transilvănene, socăcițele sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viața satului - nunți, botezuri, dar și la pomene. Meșteșugul lor – socăcitul – nu e ușor de stăpânit, dar este esențial pentru întâlnirile membrilor comunității, deoarece doar socăcițele știu cum să pregătească mâncarea bună, pălinca fiartă cu săcăre care să asigure, după caz, fie buna dispoziție și veselia, fie comemorarea pioasă pentru sutele de invitați. Jocul miresei, cântatul și împănatul găinii pentru nași, dar și tăiatul porcului și a vițelului pentru friptură, pregătitul sarmalelor, al colacilor, a prăjiturilor, ca și al pâinilor cât roata carului sunt doar câteva din tainele artei cultural-gastronomice păstrate de socăcițe, artă pe care membrii echipei de proiect doresc să o readucă în actualitate.

Astfel, obiectivul proiectului SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare” a fost acela de a contribui la descoperirea și promovarea artei socăcitului prin înregistrarea patrimoniului culinar din Valea Someșului Superior, identificarea socăcițelor active în zonă (cu precădere în localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna), promovarea lor și a artei socăcitului, ca formă de antreprenoriat social și realizarea, în format electronic, a unor publicații care să conțină rețete și tradiții specifice celor care sunt recunoscute de comunitățile locale drept cele mai bune și pricepute operatoare în domeniul găzdăcitului.

 

În cadrul evenimentului, membrii echipei de proiect și voluntarii Fundației Progress vor prezenta rezultatele proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” şi impactul acestuia.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5