Socăciţa – rol de seamă la praznic, actor al dezvoltării durabile zi de zi

Să (re)cunoaştem rolul femeilor în dezvoltarea comunităţilor rurale

În contextul promovării identităţii locale prin implementarea proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”, Fundaţia Progress propune publicului larg o reflecţie asupra rolului pe care femeile din satele bistriţene l-au avut şi îl au în comunităţile rurale, precum şi asupra contextului de viaţă ce le determină şansele de a contribui la dezvoltarea durabilă. Pentru a susţine această reflecţie, Fundaţia Progress a colectat 32 povestiri de viaţă de la socăciţe şi gospodine din Rodna, Feldru, Rebrişoara, Bistriţa şi invită publicul larg să participe la proiecţia acestora în data de 27.11.2015, ora 10:00, la sediul redacţiei Răsunetul. Proiecţia povestirilor va fi urmată de o scurtă dezbatere pe tema egalităţii de şanse şi a dezvoltării durabile.
Din datele statistice existente la nivel naţional, 51,3% din totalul populaţiei ţării este reprezentat de femei, iar 56,1% din totalul populaţiei feminine se regăseşte în mediul rural, ocupată cu agricultura de subzistenţă în forma lucrătorilor familiali neremuneraţi. Astfel, multe femei din satele României întreţin gospodăria, asigură stabilitatea familiei şi, prin ansamblul familiilor, contribuie la bunăstarea comunităţii. Cu toate acestea, femeile din mediul rural au mai puţine oportunităţi de a-şi realiza şi folosi întregul potential, iar rolul lor în dezvoltarea comunităţilor nu este capitalizat. Totuşi, egalitatea de şanse este o pre-condiţie pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale, iar printre măsurile de garantare a acestei egalităţi se numără accesul la formare, accesul pe piaţa muncii şi cultivarea respectului faţă de rolul fiecărei părţi în dezvoltarea societăţii.
În semn de recunoaştere a importanţei activităţii femeilor din satele bistriţene, fie ele socăcite sau simple gospodine, Fundaţia Progress a organizat o serie de ateliere de povestiri în Rodna, Feldru, Rebrişoara şi Bistriţa, în cadrul cărora au fost înregistrate 32 povestiri de viaţă, învăţăminte trecute de la mame la fiice, dar şi reflecţii despre rostul femeii la sat. Câteva dintre aceste povestiri vor fi prezentate publicului larg bistriţean în format video, printr-o proiecţie la sediul redacţiei Răsunetul, în data de 27.11.2015, ora 10:00. Colecţia completă de povestiri va fi disponibilă şi online, pe site-ul proiectului www.socacite.ro.
„Deşi pentru noi a avut 32 chipuri şi a spus 32 povestiri diferite, femeia din satele bistriţene s-a arătat a fi aceeaşi. Copil ce se bucură de viaţă, gospodină călită prin muncă, mamă plină de grijă şi o minunată povestitoare. Ascultaţi-o şi veţi vedea: femeia din mediul rural este mai mult decât un stâlp al casei. Cu multă modestie şi prin truda de zi cu zi, femeile sunt artizani ai resurselor pentru dezvoltare locală. Pentru o bună preţuire, se cuvine să le cunoaştem povestea”, spune Gheorghe Crişan, managerul proiectului.
***
„SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” este un proiect implementat de Fundaţia Progress şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”. Proiectul are un buget de 65.500 Ron şi o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).
Fundaţia Progress este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1996 în Bistrita, judetul Bistriţa-Năsăud, ce pilotează iniţiative locale în domeniul educaţiei/formării, incluziunii şi dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel naţional, drept bune practici, inovatoare şi de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de învăţare pe tot parcursul vieţii şi centre de inovaţie socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.

Persoană de contact: Ramona Sinca, Responsabil comunicare
0735-678-011 | socacite@progressfoundation.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5