Pr. Vasile Beni: Dorul după cei plecaţi în veşnicie!

Foto: Alexandru Uiuiu

Dragii noştri credincioşi!
În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, numită în popor Moșii de vară ne aflăm la un popas de rugăciune și aducere-aminte. Pentru că în această zi îi pomenim pe cei mutaţi din Biserica luptătoare în Biserica triumfătoare. În lipsa comuniunii cu ei, parcă bucuria Rusaliilor nu ar fi deplină, căci Duhul Sfânt ne aduce negrăita bucurie a reîntâlnirii, pe calea rugăciunii, cu cei plecați în veșnicie.
Că vrem, că nu vrem, cu toţii ne îndreptăm spre viaţa veşnică. Este foarte adevărat, că fiecare dintre noi ne-am dori ca cei dragi ai noştri să fie mereu cu noi. Însă observăm şi constatăm că vine o vreme când cineva drag trece „dincolo!” Ce facem cu dorul după cei ce au pășit pe tărâmul veșniciei?
Iar Biserica asemenea unei mame, a găsit căi şi mijloace prin care să ne stâmpere dorul după cei plecaţi în veşnicie, prin rugăciunea pe cărarea dorului. Pentru că de fiecare dată când se săvârşeşte sfânta Liturghie se pomenesc şi cei plecaţi dintre noi. Zilele de sâmbătă din fiecare săptămână precum şi cele din perioada Postului Mare sunt cele în care iî pomenim pe cei dragi ai noştri.
Pentru că în dor, trăim sentimentul unei legături intense cu cei apropiați plecați departe de noi ori în lumea cealaltă.
Părintele Dumitru Stăniloae spunea că ,,Dorul reprezintă simțirea acută a absenței celor dragi din orizontul nostru, un gol pe care alţii nu vor izbuti să-l umple nicicând……dorul aduce și păstrează în cel stăpânit de el chipul celui dorit, dar și o durere, deoarece chipul nu ține cu adevărat locul celui absent. Dorul e „trimis” de acela. Prin dor vine ceva de la el sau se îndreaptă ceva din ființa celui ce dorește către cel dorit”.
Să ne rugăm şi să nu-I uităm, să nu-i uităm şi să ne rugăm, să ne întâlnim pe cărarea dorului, aşa cum dealtfel la fiecare Liturghie zicem:,,Pe toţi ce adormiţi dintre neamurile noastre, strămoşi, moşi, părinţi, fraţi, surori , fii şi fiice, pe fiecare după numele său, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăţia Sa!”
Pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5