Pr. Vasile Beni: După Maica Domnului, cel mai cinstit dintre sfinți este Sf. Ioan Botezătorul, Dascăl al pocăinţei şi un mare sfătuitor pentru o viaţă curată

Dragii noștri credincioși!

    Rolul Sfântului Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.

            După Maica Domnului, cel mai cinstit dintre sfinți este Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este cel mai popular dintre sfinţi şi s-a născut în  familia preotului Zaharia.

        În limba ebraică, Ioan înseamnă Dumnezeu S-a milostivit. În Sfântul Ioan Botezătorul avem un mare Dascăl al pocăinţei şi un mare sfătuitor pentru o viaţă curată. El a fost cinstit, în primul rând, de Mântuitorul Iisus Hristos, Care a spus că nimeni dintre cei născuţi din femeie nu este mai mare decât Sfântul Ioan Botezătorul.

     Sfântul Ioan a predicat în pustiul Iordanului botezul pocăinţei şi a propovăduit lui Israel pe Mesia.

    Rostul venirii Sfântului Ioan la Iordan pentru a propovădui şi a practica botezul pocăinţei era mai mare decât simplul botez, şi anume, trebuia să arate mulţimilor lui Israel pe Iisus din Nazaret nu ca fiind El fiul lui Iosif, ci Fiul lui Dumnezeu cu adevărat.

      El mărturiseşte dumnezeirea lui Iisus Hristos.  Evanghelia ne arată că Iisus a venit la Ioan ca să fie botezat, iar Ioan a zis: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

     Sfântul Ioan Botezătorul este numit prooroc, chiar dacă nu a scris o carte cu profeţii, pentru faptul că el a prorocit taina Jertfei Domnului Hristos pe cruce când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu şi pentru prevestirea trimiterii de la Tatăl, la rugămintea Fiului, a Sfântului Duh în chip de limbi de foc.        

Sfaturile Sfântului  Ioan Botezătorul: ,,Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor”.

       Prin aceasta cerea ca oamenii să-şi schimbe modul de a gândi, de a vieţui şi de a făptui.

     În mod concret, le spunea: cel care are două haine să dea şi celui care nu are. Asemenea, şi cei care au bucate să dea şi celor săraci hrană.

     Sfântul Ioan Botezătorul predica pocăinţa ca o schimbare de ordin social, de îmbunătăţire, de înduhovnicire a relaţiei dintre oameni pe baza credinţei în Dumnezeu.

„E frumos când poți în viață să fii darnic și milos
Să ajuți pe toți orfanii, să hrănești pe toți sărmanii e frumos!
Însă lucrul cel mai mare, fapta cea mai de folos,
E să aduci pe un om pe oricare de la o viață de pierzare la Iisus Hristos!"
Amin.

Mulţi şi binecuvântaţi ani sărbătoriților!

 Pr. Vasile Beni

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5