Pr. Vasile Beni: Puterea de a ierta în câteva exemple

 

            Textul Evangheliei la Duminica a 19-a după Rusalii: „ Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv”(Luca 6,31-36).
 

                   Dragii noştri credincioşi!

Textul Evangheliei de astăzi este un fragment din predica de pe munte pe care am putea-o numi „Evanghelia sfaturilor” fiindcă Iisus dă celor dispuşi să-L asculte nişte sfaturi nemaiauzite până la El, în nicio altă religie a lumii.Dumnezeu ne cere să fim în relaţii bune până şi cu vrăjmașii noştri. Viaţa lui Iisus a fost o istorie de iubire care nu se termină niciodată. De la naştere şi până la moartea şi învierea Sa, El nu a vorbit decât despre iertare, pace, despre dreptate, iubire şi despre milostivire. Haideți să ne oprim la câteva exemple de iertare din Sfânta Scriptură dar și din viața oamenilor puternici.

1. Doar două exemple despre iertare din Vechiul Testament
a. Când Iosif a fost vândut de fraţii săi din invidie, acesta i-a iertat: „Atunci Iosif şi-a sărutat fraţii în semn de iertare”.

 b. Când Saul căuta să-l ucidă pe David, iar acesta i-a tăiat doar poala hainei, Saul a zis: „Tu eşti mai drept decât mine, căci mi-ai răsplătit cu bine, iar eu te-am răsplătit cu rău – Dumnezeu să-ţi răsplătească cu bine pentru ceea ce ai făcut tu astăzi cu mine”.


2. Câteva exemple despre iertare din Noul Testament
a. Când apostolul Petru îl întreabă pe Mântuitorul de câte ori să-l ierte pe fratele său, până de şapte ori? Iisus îi spune de şaptezeci de ori câte şapte.  Adică nelimitat.
b. „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă prigonesc pentru că Tatăl vostru trimite ploaie peste drepţi şi păcătoşi şi face să răsară soarele peste răi şi peste cei buni”.
c. ,,Dacă vrăjmaşul tău e flămând dă-i să mănânce, dacă e însetat dă-i să bea, pentru că astfel făcând, cărbuni aprinşi pui pe capul lui”.
e. ,,Dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi îţi vei aduce aminte că ai cu cineva ceva, lasă-ţi darul, du-te şi te împacă şi apoi vino şi adu-ţi darul”.


3. Exemple din viaţa oamenilor puternici
a. Nelson Mandela, preşedinte al Africii de Sud, a dat lumii întregi o lecţie de iertare atunci când, după 27 de ani de închisoare, urmând să devină preşedintele ţării, l-a invitat pe torţionarul său lângă el pe scenă unde se desfăşura ceremonia de investire. Prin acest act public, văzut de toată lumea, Mandela a dat tonul pentru iertare şi reconciliere naţională. El a zis că ţara are nevoie mai presus de orice, de vindecare nu de justiţie.
b. Abraham Lincoln, al şaisprezecelea preşedinte al Americii, şi-a pus ca ministru de interne pe contra-candidatul său. Şi când cineva l-a întrebat, la un moment dat, dacă are duşmani, acesta a răspuns: ,,Nu ştiu să am duşmani pentru că pe toţi i-am distrus făcându-mi-i prietenii mei prin iertare!”.
c. Papa Ioan Paul al a fost victima unui atentat de Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Acel glonț aproape l-a costat viața pe papă, care avea să afirme despre atentat: „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria, pe care papa Ioan Paul al II-lea o venera în mod deosebit.
d. Mitropolitul Bartolomeu. ,,Dragii mei, eu sunt om bătrân şi am experienţă de viaţă foarte bogată. Am mai spus-o odată, şi o repet pentru că o predică este ca o lecţie la şcoală sau la universitate, o repeţi toată viaţa, cu nuanţe, cu îmbogăţiri, dar în realitate lecţia este aceeaşi - ca probă că peste ani ni se citesc aceleaşi Evanghelii în aceleaşi duminici. A fost un moment în viaţa mea în care nu puteam să iert pe cineva care îmi făcuse foarte mult rău, mă calomniase, mă vorbise de rău, îmi întinsese nişte curse din care să nu mai ies niciodată, cu viclenie, cu foartă multă viclenie. Şi mă rugam lui Dumnezeu să-mi dea putere să-l iert, dar nu găseam în mine această putere de a-l ierta în sinea mea, că altfel nu era vorba de răzbunare. Şi i-am spus duhovnicului meu. Şi duhovnicul mi-a spus: ,,Este foarte simplu ca să scapi, pentru că atuncia când nu ierţi pe cineva, povara nu este a lui, ci este a ta, tu o duci în spinare. Omul pe care nu-l ierţi, sau duşmanul pe care nu-l ierţi, este ca o jivină pe care o porţi în spinare şi stă cu ghearele înfipte în grumajii tăi şi îi simţi greutatea şi îi simţi şi ghearele. E simplu. Scutură-te o dată din grumaji şi dă jivina jos şi vei vedea ce uşor şi limpede te simţi.” Şi am făcut aşa. M-am rugat lui Dumnezeu: ,,Doamne, dă-mi putere să scutur jivina.” Şi m-am scuturat şi-n câteva secunde n-am mai simţit-o. Iar eu am devenit un om liber, un om senin. Pentru că - îmi aduc aminte de vorba duhovnicului: ,,Nu el este cel pedepsit pentru că tu nu-l ierţi, ci tu eşti pedepsit de tine însuţi pentru că porţi această povară” - aceasta presupune şi să ai o minimă conştiinţa creştină. Şi să-ţi aduci aminte întotdeauna de ,,Tatăl nostru”: ,,Şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi, în măsura în care noi iertăm greşiţilor noştri, în aceeaşi măsură îţi cerem, Doamne, să ne ierţi greşelile noastre” .     

      Închei spunând, câte procese nu ar mai fi dacă am ierta? Câte ulcere şi atacuri de cord ar putea fi prevenite dacă am ierta? Câte căsătorii s-ar salva dacă am ierta? Câte prăpăstii între părinţi şi copii ar dispărea dacă am şti să fim atenţi cu ceilalţi, tandri, iertându-ne unii pe alţii aşa după cum Dumnezeu ne-a iertat prin Hristos Iisus. Amin !

Pr. Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5