Predica de azi, la tine acasă ! Pr.Vasile Beni: Semnul Sfintei Cruci - ne dă putere să ne purtăm crucea vieții
Dragii noștri credincioși!
Duminica a treia din Postul Mare este închinată cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, zi în care Sfânta Cruce este scoasă din altar și așezată în mijlocul Bisericii, pentru a ne putea închina și a o săruta. Iar dacă sunem atenți la parcursul călătoriei noastre pământești observăm că din baia Botezului și a ungerii cu Sfântul Mir și până la mormânt, Sfânta Cruce marchează, etapă cu etapă, creșterea noastră duhovnicească, apărându-ne de primejdii și întărindu-ne în lupta cu ispitele și păcatele. Din mulțimea de învățături care s-ar putea desprinde din textul Evangheliei (Marcu 8, 34-38) la această frumoasă Duminică, haideți să ne oprim la câteva dintre ele:
1.Ce este Sfânta Cruce? Crucea este primul altar de jertfă care a fost sfințit cu Sângele lui Iisus, mijloc ales spre mântuire, o învățătură pe scurt a legii creștine. Este primul prestol pe care s-a jertfit Hristos, între biserică și altar, adică între pământ și cer, între om și Dumnezeu, săvârșind astfel prima Sfântă Liturghie.
Crucea în ortodoxie nu este văzută niciodată ca un simplu obiect, ea este personalizată pentru că îl are tainic pe Hristos în ea. Părintele Stăniloaie spune că “e nenatural să desparți gândirea la cruce de gândirea la Hristos cel răstignit pe ea, că nu putem gândi o cruce despărțită de Hristos sau un Hristos despărțit de cruce”. Crucea este simbolul de căpătâi al creștinismului, reprezentând patima, moartea și învierea Domnului. Indentificată dintru început ca fiind „semnul Fiului Omului“ (Matei 24, 30), crucea arată calea urmării lui Hristos. Toți martirii au ochii ațintiți asupra lui Iisus, Care „a suferit crucea“, mărturisind că nu există experiență a împărăției lui Dumnezeu fără cruce.
2. Cum trebuie sa ne facem semnul Sfintei Cruci și ce simbolizează? Unim cele trei degete de la mâna dreaptă care simbolizează Sfânta Treime, iar pe celelalte două le lipim de podul palmei și acestea simbolizează cele două firi ale Mântuitorului-Dumnezeiască si omenească. Apoi ducem mâna la frunte și zicem În numele Tatălui, arătând cinstirea pe care i-o acordăm la Dumnezeu Tatăl, apoi ducem mâna la piept şi zicem și al Fiului, arătând coborârea pe pământ a Acestuia ca să ne mântuiască, apoi în partea dreaptă și stângă a umerilor zicând și al Sfântului Duh, arătând că împăcarea noastră cu Tatăl și Fiul se face prin harul sfântului Duh. Sfântul Vasile cel Mare zice: îl chemăm pe Tatăl care pe toate le rânduiește, pe Fiul care pe poate le săvârșește și pe Duhul SfântAcareApeAtoateAleAplinește.
Când ne însemnăm fruntea noastră, cerem de la Dumnezeu luminarea minții, să gândim și să credem corect, înțelegând că cele trei degete împreunate se referă la Sfânta Treime. Apoi le punem la piept, cerând de la Dumnezeu să ne dea inimă bună, dar și sănătate trupului. Le punem apoi la umeri, să ne întărească braţele pentru a putea câştiga prin muncă pâinea cea de toate zilele şi pentru a ne agonisi toate cele de trebuinţă vieţii. Astfel, simţim mintea, inima şi braţele, gândirea, simţirea ... sub ocrotirea Domnului.
Braţele oricărei cruci simbolizează cele patru zări ale pământului, iar Biserica devine o nesfârşită cruce întinsă peste veacuri şi locuri, prin care se realizează comuniunea oamenilor cu Dumnezeu. A ne face semnul crucii înseamnă a-l mărturisi pe Hristos, a-l face prezent, a-l actualiza în viața noastră. Aceasta confirmă niște realități, ne pune într-un timp și spațiu sacru.
3. Care este folosul însemnării cu Sfânta Cruce? Fiecare slujbă începe și se termină cu semnul Sfintei Cruci. Prin semnul pe care îl facem asupra noastră când ne sculăm, când mâncăm, când începem sau sfârșim un lucru îi cerem ajutorul dar îi și mulțumim lui Dumnezeu. Cu semnul Sfintei Cruci începem fiecare pâine, prin aceasta mulțumindu-I Tatălui Ceresc pentru pâinea cea de toate zilele. La Taina Sfântului Maslu, în rugăciunea cântată, spunem că Crucea este armă împotriva diavolului. Prin semnul Crucii este pecetluit pruncul la Botez, se binecuvântează inelele la logodnă, dar și cununile ce se pun pe capul mirilor. Prin semnul Sfintei Cruci în Taina Spovedaniei primim dezlegare de păcate, iar prin afundarea mâinii preotului în apă în semnul Sfintei Cruci se sfințește apa.
Dacă suntem atenți semnul Sfintei Cruci nu lipsește de pe Biserici și din Biserici, din casele creștinilor și de la răspântiile drumurilor, dar și de la Taine și Ierurgii. Crucea sfințește bisericile și sfintele altare, crucea strălucește pe veșminte, pe icoane, dar mai presus de toate ea pogoară la noi pe Duhul Sfânt care preface pâinea și vinul în Trupul și Sângele Mântuitorului.
Iar istoria ne arată că în numele Crucii s-au ridicat domnitorii: Basarab care avea Crucea pe blazon, Mircea cel Bătrân pe platoșe, Ştefan cel Mare pe sabie, Mihai Viteazul pe buzdugan, Revolutia de la 1848 pe tricolor și tot crucea este pe utilajele de salvare grabnică. Cruci Tale ne-nchinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim, rostim și cântăm la sărbătorile închinate sfintei Cruci.
Însemnarea cu Sfânta Cruce ne dă putere să ne purtăm crucea vieții noastre. Care Cruce? Crucea încercărilor, crucea ostenelilor, crucea dăruirii de sine pentru a ajuta pe semenii noștri, crucea părinților care cresc copii și îi educă în credință, crucea soților, care, împreună, se ajută unul pe altul și împreună lucrează faptele credinței, crucea monahilor care se nevoiesc în post și rugăciune, în pocăință, în dorința de a sfinți viața, crucea celor care sunt bolnavi, crucea celor care sunt singuri, crucea celor care sunt orfani, crucea celor săraci și fără de adăpost și crucea celor care nu primesc de la nimeni mângâiere decât de la Dumnezeu și de la sfinții lui. Crucea aceasta poate fi purtată mai ușor, dacă ne rugăm stăruitor Mântuitorului Iisus Hristos cel Răstignit și Înviat ca să ne ajute în viață.
Să nu uităm că semnul Sfintei Cruci amintește lumii de iubirea jertfelnică a Domnului Iisus Hristos pentru Mântuirea Oamenilor, iar semnul Sfintei Cruci - ne dă putere să ne purtăm crucea vieții. Amin!
Pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- CRUCEA- SIMBOLUL BIRUINŢEI ŞI AL MÂNTUIRII
- Sfânta Cruce ca obiect sfânt, semn de închinare şi cale sau misiune de urmat
- Meditaţie la Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci
- Părintele Vasile Beni: Făcându-ne semnul sfintei Cruci, ne amintim cine este Dumnezeu și ce a făcut El pentru noi
- SEMNIFICAŢIA CRUCII
Comentarii
In ciuda regulilor impuse de conducerea Bisericii Ortodoxe Române la slujba de duminică, 22 martie, oficiată la Catedrala Mitropolitana din Cluj sute de oameni s-au strans in Piata Avram Iancu si apoi au facut coada unul in spatele celuilalt pentru a fi impartasiti, iar preotii au folosit aceeasi lingurita.
Vezi: https://www.mediafax.ro/social/controversa-la-cluj-dupa-ce-un-preot-a-fo...
Adaugă comentariu nou