Pregătiri pentru etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare

• Săptămâna viitoare, Autoritatea de Management va efectua vizita în teren

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, susţine că obţinerea finanţării pentru cea de a doua etapă a Master Planului de apă şi canalizare este una dintre priorităţile administraţiei judeţene. Acesta a remarcat, în faţa consilierulor judeţeni, munca depusă de cei de la Asociaţia de Dezvolatre Intercomunitară apă-canal şi de specialiştii de la Aquabis în finalizarea “fişelor de investiţii” pentru fiecare localitate a judeţului, menţionând că Bistriţa-Năsăud a fost primul judeţ care şi-a depus documentaţia la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu.
“Suntem într-un stadiu foarte avansat cu Master Planul şi vreau să-i felicit pe colegii noştri de la ADI apă-canal şi pe cei de la Aquabis, care au avut un an 2013 fructuos.
Ei au făcut mai multe deplasări în teren, în fiecare localitate, şi împreună cu primăriile şi consiliile locale au întocmit câte o fişă a fiecărei localităţi cu ceea ce există funcţional, din punct de vedere al reţelelor de apă şi canalizare, ceea ce poate fi promovat în etapa a doua a Master Planului, Vor rămâne o parte din investiţii care vor fi transmise primarilor pentru a fi promovate pe alte tipuri de finanţări.
Am fost printre primii care am depus documentaţia, în septembrie 2013, la Bucureşti. În luna ianuarie, cei de la ADI apă canal şi managementul Aquabis, au fost la o primă discuţie la Autoritatea de Management. Suntem primul judeţ în ţară programat pentru vizita în teren, în perioada 10-16 februarie, un element important pentru a putea face paşi mai departe.
În urma analizelor şi discuţiilor, vom avea finalizată cererea de finanţare pentru etapa a doua a Master Planului, unde sigur va trebui să facem rost de resurse pentru partea de cofinanţare care revine operatorului economic”, a precizat preşedintele Moldovan.
***
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a depus lista de investiţii prioritare pentru proiectul “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Bistriţa-Năsăud”, în cadrul celei de a doua etape din perioada 2014-2020.
Pentru etapa a doua a proiectului, Consiliul Judeţean a propus o listă de investiţii - pentru alimentarea cu apă potabilă şi colectarea şi epurarea apei uzate - estimate la o valoare de 255,347 milioane euro.
Din cele 62 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului nostru, doar câteva nu sunt “prinse” la investiţii şi asta pentru că fie sunt cooptate în alte asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI Mureş – comunele Monor, Silivaşu de Câmpie, Urmeniş), fie şi-au încheiat aceste lucrări (Romuli, Parva, Şanţ). Cele mai mari sume pentru aceste obiective figurează în dreptul municipiului Bistriţa (circa 30 milioane euro), oraşului Năsăud (18,5 milioane euro), comunelor Teaca (11,8 milioane euro), Tiha Bârgăului (10 milioane euro), oraşului Beclean (9,5 milioane euro) etc.
În lipsa accesării unor finanţări europene, pentru administraţiile locale ar fi imposibil să extindă, să modernizeze reţele de apă, canalizare, staţii de epurare etc.
***
Prima etapă a proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Bistrița‐Năsăud” este acum în implementare. Proiectul al cărui beneficiar este SC AQUABIS SA Bistriţa-Năsăud are o valoare totală de 344.328.828 lei (81.594.509 euro), dintre care 265.021.293 lei sunt fonduri UE. Proiectul constă în măsuri de reabilitare a staţiilor de tratare a apei potabile şi a conductelor de aducţiune, extinderea sistemului de distribuţie a apei potabile, staţii de pompare noi şi reabilitate, extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare, construirea şi reabilitarea a patru staţii de epurare cu treaptă terţiară şi a unei staţii de epurare cu treaptă secundară. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 134. 101 locuitori.
Indicatorii fizici aproximativi ce vor fi atinşi la sfârşitul proiectului sunt: 61 km conducte de aducţiune noi, 31 km conducte de aducţiune reabilitate, 59 km reţele de distribuţie a apei noi, 35 km reţele de distribuţie reabilitate, 15 km colectoare noi de apă uzată, 73 km reţele de canalizare noi, 11 km reţele de canalizare reabilitate. La aceste lungimi de reţele se mai adaugă 8 rezervoare de apă noi, 5 rezervoare reabilitate, 5 staţii de hidrofor noi, 13 staţii de pompare a apei uzate noi. Va fi reabilitată o staţie de tratare a apei potabile şi vor fi realizate sau reabilitate cinci staţii de epurare. Aceste investiţii sunt realizate prin şapte contracte de lucrări (doar unul nu a fost semnat, pentru zona Sângeorz-Băi).

Comentarii

24/02/14 07:43
G.Dascălu

D-l Moldovan,vă rugăm să o liniștiți pe d-na Nuți Udrea și să nu mai spună prosti cum că tot ce faceți acum a fost finanțat și început de dânsa.Chiar așa e ? De ce să se laude cu munca altora ,este inadmisibil !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5