Pentru susţinerea unui proiect european,

Aquabis va împrumuta 32,5 milioane lei de la BERD

Consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, garantarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 32.539.074 lei contractate de către SC Aquabis SA, cu o maturitate de 15 ani. Suma reprezintă cofinanţarea pe care trebuie să o asigure SC Aquabis SA în proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Costul total al proiectului, cel mai important din judeţul Bistriţa-Năsăud, este de 344,328 milioane lei, din care peste 265 milioane lei reprezintă grantul din Fondul de Coeziune, 40,5 milioane lei este subvenţionată de la bugetul de stat, iar suma de 6,235 milioane lei va fi asigurată de la bugetul local (Consiliul Judeţean sau primăriile beneficiare ale acestor investiţii).

Proiectul se realizează în perioada 2010-2013 şi presupune investiţii în tratarea şi distribuţia apei potabile, precum şi în colectarea şi tratarea apelor uzate, în aglomerările Bistriţa, Năsăud, Telciu, Sângeorz Băi, Maieru, Beclean şi Feldru. În fapt, indicatorii fizici însumează 61 km conducte de aducţiune, 31 km conducte de aducţiune reabilitate, 59 km reţele noi de distribuţie a apei, 35 km reţele de distribuţie reabilitate, 15 km colectoare noi de apă uzată, 73 km reţele noi de canalizare şi 11 km reţele de canalizare reabilitate. La aceste lungimi de reţele se mai adaugă opt rezervoare noi de apă, reabilitarea a cinci rezervoare, achiziţionarea a cinci staţii de hidrofor şi a 13 staţii de pompare a apei uzate. Investiţiile vor fi realizate prin şapte contracte de lucrări şi două contracte de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

Înainte de votul proiectului, atât reprezentanţii puterii, cât şi ai opoziţiei au relevat necesitatea susţinerii SC Aquabis SA în implementarea acestui proiect major pentru judeţul nostru. Ex-preşedintele CJ, Gheorghe Marinescu, i-a solicitat actualului şef al instituţiei, Liviu Rusu, să sprijine Aquabis în derularea proiectului, în condiţiile în care suma care va trebui returnată este una foarte mare. De cealaltă parte, Liviu Rusu a evidenţiat faptul că la nivel judeţean, dincolo de culoarea politică a primarilor, trebuie finalizată predarea „infrastructurii de apă şi apă uzată” de la nivel local către SC Aquabis SA, fapt care ar putea fi un demers nepopular, mai ales că… populaţia va fi nevoită, aşa cum este şi normal, să-şi plătească factura la apă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5